Eveniment școlar dincolo de graniță

Centrul cultural al românilor din Ungaria este oraşul Gyula, una dintre cele mai vechi şi mai pitoreşti aşezări urbane din judeţul Bichiş. Aici trăiesc împreună cu populaţia maghiară, de mai multe veacuri, germani, slovaci, sârbi şi români.

CITEȘTE ȘI: Evenimentele culturale ale săptămânii, organizate de instituțiile CJ Timiș

Românii din acest oraş au fost colonizaţi în număr considerabil în primele decenii ale sec. al XVIII-lea. Cu o jumătate de veac în urmă, în toamna anului 1949, şi-a deschis porţile prima şcoală medie românească din Ungaria de azi. Până în anul 1960, la Liceul Nicolae Bălcescu s-a predat numai în limba română, azi însă instituţia este bilingvă. La această şcoală sosesc tineri din satele populate şi de români: Aletea, Apateu, Bătania, Bedeu, Chitighaz, Micherechi, Otlaca-Pustă, Săcal. În prezent liceul, școala generală şi căminul de elevi se situează în apropierea cetăţii medievale şi constitue o parte a Centrului Cultural Românesc.

Din toamna anului 2004 s-a introdus şi un an de pregătire cu un curs intensiv de limbă română. Recent, a avut loc festivitatea de încheiere a anului școlar la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Guyla, Ungaria. La festivitate au participat și reprezentanți ai Asociației PAX Timișoara, în frunte cu președintele asociației prof. univ. dr. ing. Ioan Petroman.  Asociația PAX Timișoara a premiat 12 elevi cu rezultate deosebite de la liceul din Gyula, dar și  5 elevi de la Școala Românescă din Elek. ”Acțiunea a făcut parte din cadrul campaniei ”PAX Premiază Excelența Copiilor în Diaspora”, o reușită ajunsă la a VII -a ediție, anul acesta fiind rândul Ungariei, la Gyula și Elek. Emoția, sentimentele și bucuria copiilor, programul pregătit de elevi și profesori întins pe timp trei ore, oficialitățile locale românești au făcut ca acest eveniment să fie unul deosebit”, a declarat președintele asociației Prof. Univ. Dr. Ing. Ioan Petroman.

La eveniment a participat și primarul comunei Lenauheim, Ilie Suciu: ”Anul trecut, în luna decembrie, 40 de copii cu rezultate bune la învățătură din școlile comunei Lenauheim au primit câte o tableta Lenovo și un abonament de internet pentru un an prin intermediul Asociației PAX și a campaniei pe care o derulează. Am considerat oportun să mă alătur acestei inițiative de a premia excelența, în ideea de a oferi un ajutor copiilor cu merite deosebite, astfel încât motivația lor de a studia să rămână la un nivel ridicat ăn continuare”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns