“Eu m-am înscris și sunt membru într-un partid, nu într-o sectă”. Un cunoscut userist din Timișoara face praf o achiziție directă a administrației Fritz

“Eu m-am înscris și sunt membru într-un partid, nu într-o sectă”. Un cunoscut userist din Timișoara face praf o achiziție directă a administrației Fritz

“Eu m-am înscris și sunt membru într-un partid, nu într-o sectă”. Un cunoscut userist din Timișoara face praf o achiziție directă a administrației Fritz

 Unul dintre useriștii cunoscuți în Timișoara pentru curajul cu care semnalează public derapajele propriilor colegi sau șefi din partid, Alin Ciobanu, inginer constructor de meserie, a avut, recent, o nouă intervenție pe pagina internă de Facebook a USR Timiș.

Pornind de la suma alocată de Societatea Metropolitană de Transport Timișoara pentru proiectarea a opt stații de autobuz, subiect prezentat de colegii de la Opinia Timișoarei în articolul Firma unui USR-ist cu <<abonament>> la Primăria Timișoara. Administrația Fritz îi dă al doilea contract în câteva luni pentru documentații, ca să știe cum să amplaseze încă niște stații de autobuz pe străzile din Timișoara, Alin Ciobanu le prezintă colegilor săi din USR Timiș câteva cifre și comparații, solicitându-le să tragă singuri concluziile.

Vă prezentăm, în continuare, analiza făcută de Ciobanu, cum spuneam, un specialist în inginerie civilă, nu un amator.

“Au trecut alegerile locale, deci poate avem puțin timp & puțină libertate să și discutăm despre chestii care țin de administrația locală. Am văzut articolul de mai jos despre un coleg din USR care ia vreo 13k de euro pentru proiectarea a 8 stații de autobuz, adică 1625 de euro / stație de autobuz. Stațiile au cam 10 mp, adică 2×5 m, deci 162,5 euro / mp pentru proiectarea unei stații de autobuz și până acum avem 8+8 stații identice între ele (cum e și normal!), variind doar detaliile de amplasament.

Implicit și documentațiile aferente proiectării stațiilor în sine sunt mai mult sau mai puțin identice în +95% din conținut, diferențele limitându-se la amplasament și analiza acestuia pentru o minimă optimizare (că le pui pe un trotuar mai lat sau mai îngust, faci prinderile pe o suprafață de beton sau din asfalt, că ai doar trotuar sau ai și pistă velo și trebuie să nu încurci niște fluxuri, că ai niște utilități subterane pe care trebuie să le eviți pentru a permite eventuale intervenții etc.; lucrurile acestea necesită o minimă ajustare a planificării și impliciat a documentației).

Ca termen de comparație, prețul standard de proiectare pentru o casă obișnuită construită în jurul Timișoarei costă cam 16 – 25 euro / mp construiți, cu toate specialitățile incluse (arhitectură, structură, instalații electrice, instalații sanitare, gaz etc.) și cu tot cu avize depuse la instituții, ridicat hârtii de la instituții ș.a.m.d., absolut tot până la AC. Proiectul pentru o casă obișnuită făcută în Timișoara / Dumbrăvița / Giroc / Moșnița Nouă / Săcălaz te costă +/- 5k de euro, putând să te duci spre 10k de euro dacă vrei o casă mai mare, vrei soluții mai speciale, vrei ca documentația să fie toată super țiplă și te pui să o și verifici cu atenție, vrei mai multe vizite de șantier de la proiectant la faze determinante, te mai râzgândești târiziu pe unele chestii ș.a.m.d.. Puteți să-mi verificați afirmațiile dacă aveți fie prieteni care lucrează în domeniu, fie cunoștințe care și-au făcut sau își fac o casă.

Tot ca termen de comparație, reabilitarea Pieței Victoria și a zonelor conexe (vedeți concursul de arhitecătură de pe subiect) ne costă vreo 1,65 milioane de euro (inclusiv TVA) pentru aproximativ 65.000 de mp, deci cam 25,5 euro / mp de spațiu proiectat (link 1). În zona 0, cu absolut toate restricțiile legale și tehnice posibile date de legislația pentru zone protejate, conflicte de vecinătăți, tipuri de activități, cine-știe-câte lucrări ascunse, cu (mai) toate complexitățile pe care le poate genera un proiect făcut în Timișoara; subliniez că acesta este un preț relativ corect pentru nivelul de complexitate și de calitate pe care, teoretic, îl dorim în zona 0 a orașului.

Proiectarea reabilitării din Fabric e vreo 300k de euro, și acoperă vreo 50.000 de mp (link 2), deci avem vreo 6 euro / mp pentru proiectare (că nu-i zona 0, deci nu trebuie chiar același nivel de calitate; cc Dan Reșitnec). În zona Mocioni / Sinaia / Piața Sfânta Maria contractul de proiectare e de vreo 200k de euro (link 3) pentru aproximativ 25.000 de mp, adică 8 euro / mp pentru proiectare (link 4). Proiectarea <Magistralei Verzi> pe care PMT o dorește pe Calea Șagului costă vreo 240k de euro (link 5) și acoperă vreo 100.000 de mp (estimez o distanță de aproximativ 2,6 km și o lățime medie de vreo 30 de m), adică 3,1 euro / mp.

No acum comparați și decideți singuri dacă e normal prețul de 162,5 euro / mp pentru proiectarea repetată a aceleiași stații de transport în comun (un amplasament ușor variabil, e drept), dacă pe banii voștri ați fi acceptat să plătiți așa ceva, apoi observați că-i vorba de atribuire directă și amintiți-vă că banii publici sunt banii voștri, cei din instituțiile publice având doar dreptul (și obligația!) de bună administrare a acestora. Eventual, dați niște telefoane unor prieteni care lucrează în domeniu să vă spună dacă prețul este unul normal.

Repet: sunt 8 stații în acest contract, nu doar una. Și au mai fost alte 8 identice în urmă cu câteva luni. Proiectarea fiecăreia ne-a costat / ne va costa 1625 de euro.

P.S.: M-am tot gândit dacă ar trebui sau n-ar trebui să comentez pe subiect; postarea de azi a lui Ionut Valentin Belgun prin care ne solicita susținere necondiționată m-a convins că totuși e mai bine să postez decât să nu o fac. Din punctul meu de vedere, susținerea politică a fost, este și va rămâne mereu cât se poate de condiționată.

Eu m-am înscris și sunt membru într-un partid, nu într-o sectă”.

CITEȘTE ȘI: Peste 40.000 de firme au fost radiate la nivel naţional în primele cinci luni din 2024


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on ““Eu m-am înscris și sunt membru într-un partid, nu într-o sectă”. Un cunoscut userist din Timișoara face praf o achiziție directă a administrației Fritz

  1. Pai când v-ați înscris în Uniunea Smiorcăitilor din România trebuia sa cunoașteți ca au un comportament de sectă și nu de partid, s-a scris despre asta mult și bine! Ați greșit!
    Priviți domeniul sănătății…. e suficient ca să va lămuriți ca va aflați într-un loc greșit, din pct. de vedere politic!

  2. Toate partidele sunt secte. Totul depinde de suma banilor pe care pot sa-i sifoneze. USR e mic copil. Inca are de invatat de la profesionisti:PSD, PNL, PD, PDL, Vedeti scandalurile din presa din ultimii ani . Si asta e doar ceea ce s-a descoperit, adica o mica parte.

  3. STPT are conducere si CA, ceea ce presupune reslonsabilități, inclusiv în realizarea de achiziții. Deci pe cine trebuie sa chestionați?

  4. Comparatia dlui. Ciobanu privind pretul de proiectare al unor statii de autobuz cu cel al locuintelor este scoasa din context si prin urmare incorecta. Mie imi pare chiar tendentioasa. Pretul se calculeaza in functie de volumul de munca necesar pentru fiecare obiectiv de proiectat si nu pentru unitatea de suprafata. De exemplu pentru o casa cu suprafata de 50mp sunt de elaborat aproximativ aceleasi documentatii de elaborat ca pentru una de 250mp. Situatia este similara si pentru timpul de munca necesar prezentei la fazele determinante. Orice inginer constructor ar trebui sa cunoasca aceste informatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *