Etnicii croaţi din Banat sărbătoresc Pocladele. Se merge cu capra, iar totul se încheie cu o petrecere la ceaun

Etnicii croaţi din Banat sărbătoresc Pocladele. Se merge cu capra, iar totul se încheie cu o petrecere la ceaun

Etnicii croaţi din Banat sărbătoresc Pocladele. Se merge cu capra, iar totul se încheie cu o petrecere la ceaun.

Comunităţile etnice din Banat îşi păstrează limba, portul popular şi cultura şi prin petrecerile de Fărșang organizate în tot Banatul de Munte, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Reșița.

CITEȘTE ȘI: Vremea în Banat, 13 – 25 februarie 2024 

Dacă la Reșița petrecăreţii s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute la marele bal mascat din oraş, în satele croate din Caraş-Severin, mai au loc zilele acestea Pocladele sau mersul cu capra și mascații, obiceiuri care reprezintă alungarea iernii şi poftirea primăverii şi care îi atenționează pe mireni că de miercuri, 14 februarie – gata cu distracția şi voia bună pentru că pentru credincioşii de rit romano-catolic începe Postul Paştilor.

Potrivit preşedintelui Uniunii Croaţilor din Vodnic, Petru Lugojan duminică, 11 februarie, Pocladele s-au desfăşurat la Nermed, iar marţi, 13 februarie vor avea loc la Rafnic şi Vodnic. Manifestările vor începe dimineaţa, cu plimbarea prin sat a mascaţilor şi se vor încheia după-amiaza, când leoarfele se vor schimba în straie populare, specifice zonei şi cu un ceaun tradiţional şi multă voie bună se vor distra până la lăsarea întunericului, a mai subliniat Petru Lugojan.

g4media

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *