Esenţa democraţiei, pusă în pericol la scrutinul local

La alegerile locale din acest an, una vom vota şi alta va ieşi, ca să fim pe înţelesul tuturor. La modul general, vom avea cea mai mică legitimitate a celor care vor câştiga scrutinurile.

Noii şefi vor fi doar o expresie parţială a voinţei electoratului şi vom fi părtaşi la o diminuare regretabilă a actului democratic.

Pe scurt, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, chiar dacă nu vor avea majoritatea absolută. Vor fi, cu siguranţă, destule situaţii în care o persoană va deveni responsabilă de soarta unei localităţi, cu toate că a întrunit doar 25-30 la sută din preferinţele cetăţenilor.

În plus, nu s-a schimbat legea electorală nici în privinţa viceprimarilor, aşa că aceştia vor ajunge în funcţii chiar dacă vor fi votaţi doar în proporţie de 7-8 la sută. Desemnarea lor va fi apanajul unor negocieri în consiliul local şi nu un rezultat al voinţei electoratului.

După instalarea acestora, mai ales în comunităţile mici, multă lume va fi dezamăgită şi nu-şi va putea explica în nici un fel cum a ajuns viceprimar cineva care a primit voturi doar de la… câteva case.

La scară mai mare, la fel se va întâmpla şi în cadrul consiliilor judeţene, unde preşedinţii nu se vor mai alege în mod direct, ci vor fi rezultatul unor negocieri şi „coterii” politice dintre cele mai neaşteptate.

Este posibil chiar ca unele judeţe să fie conduse de preşedinţi al căror partid a obţinut doar 5-6 la sută din voturi, doar pentru că aşa s-a decis la nivel central.

Vor fi preşedinţi ca urmare a unor combinaţii politice, nerefectându-se astfel votul cetăţenilor, care ar trebui să reprezinte esenţa democraţiei. Pe scurt, atât de mult s-a vorbit despre schimbarea sistemului electoral, încât s-a ales varianta cea mai puţin democratică. Pentru unii, e bine, dar pentru popor va fi o altă mare dezamăgire…


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns