„Eșec de proporții al Guvernului Ponta în absorbţia fondurilor Uniunii Europene”. Declaraţie a deputatului PNL Cornel Sămărtinean

samartinean1

„România are cea mai scăzută rată de utilizare a fondurilor europene și este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la investiții în educație, sănătate și infrastructură. Cu patru luni înainte de închiderea exercitiului financiar 2007 – 2013, România este abia la jumătatea drumului – a luat de la Bruxelles doar 9,9 miliarde de euro fonduri structurale, dintr-un total pus la dispoziţie de Uniunea Europeană de 19 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o rată de absorbţie de 52%.

Până la finalul lunii august 2015, România a trimis cereri de rambursare de 10,7 miliarde de euro, ceea ce arată că avem facturi doar pentru aceste sume şi este puţin probabil ca, în patru luni, să mai putem cheltui mare lucru pentru a pretinde să ni se ramburseze sume substanţiale. În luna august, României i-au fost rambursate 146 de milioane de euro, adică 0,7% din întreaga sumă pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană în exerciţiul financiar 2007 – 2013.

Şi a transmis spre decontare facturi de doar 137 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, de fapt, proiectele sunt blocate. De la începutul anului şi până la finalul lunii iulie, bugetul statului a cheltuit cu programe în care sunt implicaţi banii europeni 7,5 mld. lei, în creştere cu 33% faţă de anul trecut (plus 1,8 miliarde de lei). De asemenea, bugetul consolidat a primit, în primele şapte luni din an, de la Bruxelles rambursări de 5,2 miliarde de lei, în creştere cu 1,8 miliarde de lei (un plus de 52%), ceea ce arată că, dacă bugetul cheltuieşte, şi primeşte mai mulţi bani.

Guvernul Ponta s-a laudat cu un excedent bugetar record, în primele şapte luni, de 1% din PIB. Guvernările Ponta au redus investiţiile din buget de la 4,2% cât erau în 2011 la 3,3% din PIB în 2012, 2,9% din PIB în 2013 şi 2,5% în 2014. În plus, în anul 2015, investiţiile statului din buget sunt la nivelul cel mai scăzut din ultimii 10 ani.

Suntem deja la sfîrșitul lunii septembrie 2015, și practic, în condițiile date este imposibil să se mai ajungă în decembrie 2015 la absorbţia a 80% din fonduri, așa cum a promis Guvernul Ponta. Acest lucru se va vedea în starea drumurilor, a infrastructurii de apă, în micile afaceri. Pentru o ţară ca România, 7-8 mld. euro în investiţii, bani pe cale să se piardă, ar fi însemnat enorm. Situaţia prezentă va reflecta în viitor în potenţialul de creştere economică, mult diminuat prin neefectuarea investiţiilor. La final de exerciţiu financiar nu mai există forţa pentru a schimba major lucrurile. Efortul pe care România ar fi trebuit să-l facă anul acesta cheltuind în proiecte cu fonduri europene şi aşteptând apoi rambursările nu a fost pe măsura nevoilor şi, oricum, s-ar fi putut dovedi tardiv pentru că proiectele în care sunt implicaţi şi banii statului, şi banii de la Uniunea Europeană sunt proiecte majore de investiţii.

Acum statul, prin instituţiile pe care le coordonează, este în pericol să piardă miliarde de euro, ca de exemplu :1,8 miliarde de euro de la proiectele de infrastructură şi autostrăzi sau 2,2 miliarde de euro de la proiectele de mediu.

Asistăm la o cârpeală din partea unui premier și a unui ministru care au pierdut contactul cu realitatea. Premierul Ponta trebuie să îşi asume răspunderea pentru abandonarea de facto a priorităţii absorbţiei fondurilor europene, prin numirea în fruntea acestui portofoliu a unei persoane fără experienţă în domeniu, chiar în momentul în care trebuie clarificată situaţia pierderii de fonduri importante din bugetul 2007-2013.

Absorbția fondurilor europene ar fi trebuit să fie o prioritate zero a Guvernului Victor Ponta, întrucât este un instrument facil de recuperare a decalajelor de dezvoltare față de restul țărilor din Uniunea Europeană, și implicit, de atingere a bunăstării la care aspiră România.Realitatea ne demonstrează însă că se conturează un eșec de proporții al Guvernului Ponta în absorbţia fondurilor Uniunii Europene,eșec de care actuala guvernare este responsabilă și pe care trebuie să și-l asume”. (A)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *