Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4 a debutat, când începe școala putem avea 2-3 mii de cazuri pe zi

Octavian Jurma critică dur decizia lui Rafila de a nu declara epidemie de gripă: "Mi-a spulberat și ultima speranță"

Epidemiologul Octavian Jurma consideră că valul 4 al pandemiei, propagat de tulpina Delta, a debutat oficial și în România, săptămâna această. Specialistul își bazează afirmația pe datele statistice oficiale, care arată că noua tulpină Delta este deja dominantă. În acest context, Jurma se așteaptă ca în perioada următoare numărul mediu zilnic de infectări să se dubleze la aproximativ 2 săptămâni, așa că în momentul deschiderii noului an școlar ar putea fi consemnate între 2.000 și 3.000 de cazuri pe zi.

CITEȘTE ȘI: Un pod care trece peste Râul Vedea s-a prăbușit: șase victime

„Tulpina Delta este oficial dominată și în România, cu o pondere de peste 60% (26) din cele 44 de cazuri noi secvențiate în ultima săptămână. Doar 40% (17) din cazurile secvențiate săptămâna trecută mai sunt cu tulpina britanică (Alpha). Azi a fost publicat raportul INSP-CNSCBT pentru săptămâna S29 (perioada 19-25 iulie). Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta (B1.617.2 sau indiană) a ajuns săptămâna trecută la 127. Cu o pondere de peste 50%, am intrat oficial sub dominația Delta și în România încă din această săptămână”, explică Octavian Jurma, a scris Jurma într-o analiză publicată pe pagina de Facebook.

Contrast dureros cu eșecul campaniei de vaccinare 
Epidemiologul a corelat manifestarea mai timpurie a valului 4 cu mersul greoi al campaniei de vaccinare.
„Am anunțat săptămâna trecută că acest lucru se va petrece în 1-3 săptămâni, însă sincer să fiu speram să se întâmple mai degraăa la mijlocul lunii august decât în această lună. Tulpina Delta (indiană) a fost confirmată oficial în România în luna aprilie 2021 și ajuns la fel ca tulpina britanica Alpha dominantă în 3 luni. Dobândirea dominanței variantei Delta înainte de termenul la care ne așteptam este în contrast dureros cu eșecul campaniei de vaccinare care ne așteptam să fie la un nivel similar cu procentul tulpinii Delta în acest moment. În general, odată cu dobandirea dominanței are loc și debutul unui nou val de infectări cu tulpina dominantă și de aceea putem considera că valul Delta-4 a debutat în România în această săptămână.”

Octavian Jurma mai spune că răspândirea comunitară a tulpinii Delta este „evidentă, deși INSP insistă că nu este încă în răspândire comunitară”, iar teoria sa e că valul de răceli „de care se vorbește la unele televiziuni sunt cel mai probabil infecții cu tulpina indiană (Delta), care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri COVID19- Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) și febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului și a gustului nu mai este așa comună”.

În baza simularilor, epidemiologul se așteaptă ca pragul de 1.000 de cazuri pe zi să fie depășit în august, iar menținerea sub 500 ar fi o veste foarte bună:

Dacă rezistența opusă de imunizarea prin vacinare și infectare va reduce răspândirea variantei Delta la nivelul tulpinii Alpha (cum s-a întâmplat în Marea Britanie), vom vedea o dublare a numărului zilnic mediu de cazuri la aproximativ două saptamani, ceea ce înseamnă că deschiderea școlilor va avea loc la o medie între 2.000 și 3.000 de cazuri pe zi.”

Autoritățile ar trebui însă să se pregatească pentru scenariul cel mai sumbru, care este că valul 4 ne va lovi cel puțin la fel de rău ca valul 3. Dacă apare prognoza de furtună, e mai bine să te pregătești pentru furtună și să nu vină furtuna, decât să ignori prognoza și să te lovească furtuna nepregătit”, subliniază epidemiologul Octavian Jurma.

sursa: realitatea.net


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *