Epidemia de rujeolă persistă în Timiş

Numărul pacienților internați în prezent cu rujeolă la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie depășește zece la sută din cifra totală înregistrată anul trecut în întreg județul. ”Spitalul e plin.

În prezent sunt internați 38 de pacienți cu rujeolă. Toți sunt copii. Majoritatea cazurilor nu prezintă complicații. Sunt câțiva copii cu pneumonie însă în nici o situație nu s-a impus transferul pe secția de Terapie intensivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al unității sanitare, medicul Virgil Musta. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Timiș, anul trecut au fost raportate 364 de cazuri de îmbolnăvire.

Rujeola are o contagiozitate de 80-90 la sută, adică opt-nouă copii din zece fac boala. Creșterea numărului de pacienți este cauzată de rata mică de vaccinare.

Afecțiunea se manifestă prin febră, ochi înroșiți, lăcrimare și senzație de corp străin, nasul înfundat, cu secreții abundente, și gâtul roșu-intens, dureros.

La nivelul căilor respiratorii, apare bronșita cu tuse seacă inițial, apoi cu multe secreții, ce poate duce la pneumonie virală cu evoluție severă și cu insuficiență respiratorie, aceasta fiind una dintre cauzele ce duc la deces. Boala se manifestă și prin scaune diareice.

În plus, pe tegumente apare o erupție generalizată: petele roșii sunt vizibile în prima zi la nivelul capului, iar ulterior pe trunchi și pe membre. Erupția persistă cinci-șapte zile, după care dispare. O perioadă rămân pe piele pete cafenii. Boala se autolimitează, neavând un tratament specific. Pacienților li se administrează tratament simptomatic: antitermice, antitusive și vitamina C pentru creșterea imunității. La persoanele imunodeprimate sau în anumite situații pot apărea complicații, frecventă fiind suprainfecția bacteriană pe toate mucoasele: rinite, angine, bronșite, pneumonii sau bronhopneumonii. Mai rar, apare encefalita, situație în care în 40 la sută dintre cazuri survine decesul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns