Emmanuel Macron a câștigat al doilea mandat de președinte al Franței

macron

Președintele în funcție, Emmanuel Macron, a reușit să se impună în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze în fața candidatei de extremă dreaptă, Marine Le Pen, potrivit primelor estimări după închiderea urnelor de vot.

Procesul prin care se realizează primele estimări de la închiderea urnelor
ACTUALIZARE 20:28 Primele estimări ale scorului alegerilor sunt făcute publice în momentul în care s-au închis secțiile de votare din marile orașe – la ora locală 20.00 (21.00 ora României).

Canalul francez de televiziune BFMTV spune că nu este vorba despre exit-poll-uri. Pentru a oferi o proiecție cât mai precisă, institutele de sondare recurg la estimări făcute în secțiile de votare, pe baza primelor buletine de vot numărate după închiderea – cu o oră mai devreme – a secțiilor din rural și din orașele mici.

CITEȘTE ȘI: Se alege praful de Netflix: Au fost anulate filme și seriale, după ce sute de mii de abonați au renunțat la plăți

„Acest lucru nu are nimic de-a face cu sondajele. Acelea se bazează pe informații declarative, în timp ce noi ne bazăm pe buletinele de vot numărate. Este mult mai precis”, explică Vincent Thibault, director de studii la institutul de sondaje Elabe, cu care colaborează BFMTV. Astfel, un set de 250 până la 300 de secții de votare sunt selectate de către institutele de sondare. Aceste secții sunt amplasate în regiuni foarte diverse, în zone rurale, suburbii și în centrele orașelor. Scopul este ca rezultatul estimat să fie cât mai reprezentativ.

În fiecare secție, un reprezentant al institutului de sondare asistă la numărarea buletinelor, apoi transmite primele rezultate. „Datele din primele estimări, analizate cu un algoritm, dau rezultatul și ne permit să obținem estimări între 19.30 și 19.45”, a mai explicat Vincent Thibault, conform digi24.ro.

Presa belgiană: Emmanuel Macron este dat învingător în alegerile prezidențiale din Franța de către două exit-polluri
ACTUALIZARE 20:25 Potrivit estimărilor a patru sondaje de opinie realizate duminica aceasta de patru institute de sondare franceze renumite, Emmanuel Macron este creditat cu 55%-58% din voturi, în timp ce Marine Le Pen ar obține 42-45% din voturi, scrie publicația belgiană La Libre, citată de Reuters.

Aceste rezultate se bazează pe sondaje de opinie efectuate pe Internet în rândul cetățenilor care au votat înainte de ora 17.00.

Harris Interactive: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen
Ifop: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen
OpinionWay: 58% pentru Emmanuel Macron – 42% pentru Marine Le Pen
BVA: 57% pentru Emmanuel Macron – 43% pentru Marine Le Pen


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *