Elevii și profesorii nu s-au infectat în școală, este concluzia ministrului educației

140 de cazuri

La patru zile de la redeschiderea școlilor, ministrul educației Sorin Cîmpeanu a oferit precizări legate de cazurile de îmbolnăvire în rândul personalului angajat în școli și a elevilor, dar și de testarea acestora. Invitat la Digi24, Sorin Cîmpeanu a afirmat că și părinții pot solicita testarea cu teste antigen a copiilor care s-au reîntors în bănci, dacă suspectează că ar putea fi infectați cu COVID-19.

”În momentul în care părintele are cea mai mică îngrijorare cu privire la starea de sănătate a copilului lui poate să ceară testarea copilului”, a declarat oficialul. Ministrul educației a mai precizat că și profesorii pot face astfel de solicitări în ceea ce-i privește. Referitor la procedura de testare, Sorin Cîmpeanu a afirmat că testarea elevilor minori se face numai cu acordul părintelui, acesta putând fi sunat pentru a i se solicita acest lucru.

Niciunui părinte nu i se poate impune însă să își exprima anticipat consimțământul scris în vederea testării copilului.

Testarea elevilor nu este obligatorie, ministrul educației declarând că mizează pe responsabilitatea adulților: ”Sunt foarte mulți părinți responsabili care, în momentul în care au sesizat simptome, au cerut testarea copiilor”. Circa 1,4 milioane de teste antigen au fost puse la dispoziția școlilor și direcțiilor de sănătate publică din țară pentru testarea preșcolarilor și a elevilor. Dintre acestea, 40.000 au ajuns în Timiș.

CITEŞTE ŞI: Patru elevi din Timiș, depistați pozitiv cu SARS-CoV-2

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Educației, la patru zile de la debutul celui de-al doilea semestrul, la nivel național au fost confirmați pozitiv 244 de elevi și 329 de persoane angajate în unitățile de învățământ. În județul Timiș, au fost depistați pozitiv patru elevi. Ministrul educației a afirmat că, având în vedere au trecut doar câteva zile de la redeschiderea școlilor, nu se poate stabili o legătură directă de cauzalitate între prezența fizică a elevilor și profesorilor în școală și răspândirea virusului, cazurile de infectare depistate de la începerea școlii având un debut anterior datei de 8 februarie. ”Rata de depistare a cazurilor pozitive în școli este mult sub rata generală de infectare a populației din România. Rezultatele nu sunt cauzate de transmiterea virusului în școli. De săptămâna viitoare, însă, ceea ce va apărea ca plus peste această rată de infectare putem considera că e determinat de reluarea școlii. Până acum, există opt județe fără niciun caz confirmat de elevi și zece județe fără niciun caz confirmat de angajați”, a punctat Sorin Cîmpeanu.

La nivelul ministerelor educației și sănătății se pun la punct, în acest moment, reglementări și clarificări suplimentare față de prevederile ultimului ordin comun adoptat cu trei zile înainte de începerea celui de-al doilea semestru (ordin care, la rându-i, ar putea avea completări), privind măsurile de siguranță și protecție sanitară care trebuie aplicate în unitățile de învățământ. (sursa foto: telegraph.md)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *