E de rău… Producția industrială, în scădere continuă

În luna noiembrie 2019, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,8 la sută, ca serie brută, şi cu 0,2 la sută, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Faţă de luna corespunzătoare din anul 2018, indicatorul a scăzut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 5,6 la sută, respectiv, cu 7,7 la sută.

În primele 11 luni din 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2018, producţia industrială a scăzut cu 2,2 la sută, ca serie brută, și cu 3,3 la sută, ca serie ajustată. Descreșterea de 2,8 la sută din noiembrie 2019 este o urmare a scăderilor industriei prelucrătoare (-4,1 la sută) și industriei extractive (-3,3 la sută), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat crescând cu 7,1 la sută.

Producţia industrială, serie ajustată, a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,2 la sută, ca efect al scăderilor înregistrate de industria extractivă (-1,8 la sută) și de producţia şi furnizarea de energie (-0,3 la sută). Industria prelucrătoare a rămas la același nivel.

Faţă de luna noiembrie din 2018 , producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 5,6 la sută, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie (-9,5 la sută), industria extractivă (-5,5 la sută) și industria prelucrătoare (-5 la sută).

Același indicator, serie ajustată, a scăzut cu 7,7 la sută, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie (-9,1 la sută), industriei extractive (-5,4 la sută) și industriei prelucrătoare (-4,6 la sută).

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2018 producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 2,2 la sută, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,3 la sută.

Producţia şi furnizarea de energie a scăzut cu 3,6 la sută, industria extractivă cu 2,7 la sută și industria prelucrătoare cu 2,3 la sută.

Foto: cotidianul.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns