Durata medie de viață în județul Timis a crescut de la 65 de ani și jumătate, în 1990, la 73, în 2015, în cazul bărbaților. Cum e la femei?

durata de viata

Durata medie de viață în județul Timis a crescut de la 65 de ani și jumătate, în 1990, la 73, în 2015, în cazul bărbaților, respectiv de la 72 de ani și jumătate la 79, în cel al femeilor. De remarcat că, în 1990, timișencele trăiau în medie cu șapte ani mai mult decât timișenii. În 2015, diferența a scăzut la doar șase ani.

În ciuda faptului că județul Timiș se clasează pe primele locuri în privința devoltării economice și a câștigului salarial, el nu se situează totuși printre județele în care speranța de viață este cea mai mare din țară.

Tot statistica arată, dacă ne referim la acest indicator, că pe primele locuri se situează Bucureștiul și județul Vâlcea, respectiv județele Cluj, Brașov și Sibiu. După cum se știe, speranța de viață este mai ridicată în rândul unei populații mai educate și cu un nivel de trai mai bun. Se spune că oamenii trăiesc mai mult dacă știu să se ferească de boli, au acces la servicii de sănătate și se alimentează sănătos…

În comparație cu alte țări, România are la indicatorul speranță de viață la naștere un decalaj de șapte-opt ani față de țările occidentale și, se înțelege, se clasează la același indicator la coadă printre țările UE.

Statistica mai arată și alte lucruri foarte interesante nu numai în privința duratei medii a vieții sau a speranței de viață la naștere. Astfel, există și o speranță de „stat în plata pensiei”, care, pentru anul 2015, conform Ministerului Muncii, a fost de aproximativ 18 ani și 3 luni.

Există însă și o altă veste, hai să-i zicem tristă: în cea mai optimistă variantă, un român nu-și recuperează decât cel mult două-treimi din banii cu care a contribuit pentru pensie!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *