După Moș Gerilă, la Timișoara vine și… Herr Paștilă

După Moș Gerilă, la Timișoara vine și Herr Paștilă

Chiar vine Paștele? După cum s-a pregătit Timișoara de evenimentul pascal, pare mai degrabă că ne apropiem de o replică neomarxistă a marii sărbători creștine decât de Paștele pe care îl știm toți românii, cu bucuria Învierii, cu ouă roșii, cu miel, cu vin și alte obiceiuri pe care le îndrăgim.

Ce avem, însă, pregătit în orașul care va deveni Capitală Culturală Europeană? Un kitsch cu floricele, iepurași și ouă mov, roz și galbene, făcut mai mult ca să se minuneze copiii decât să amintească de tradiția Sărbătorilor pascale. Nu e nici măcar un ou roșu, de parcă administrația condusă de Dominic Fritz s-ar feri ca USR PLUS de tămâie de această culoare.

Oul roșu dă principala simbolistică a sărbătorii care se apropie, culoarea roșie însemnând sângele Domnului curs de pe cruce, dar și credința înrădăcinată în popor că oul roșu are puteri tămăduitoare și că înseamnă mântuire, frumusețe, putere și spor. Primăria Timișoara pare imună la perpetuarea tradițiilor creștine și promovează ouăle roz, fără a aminti de adevăratele simboluri pascale.

Nu trebuie, însă, să ne mirăm, pentru că și Crăciunul a fost marcat în același cadru anost, șters, fără a trezi  minime emoții. La fel cum comuniștii l-au inventat pe Moș Gerilă pentru a-l face uitat pe Moș Crăciun, și neomarxiștii au rebranduit sărbătoarea pascală, oferindu-ne înlocuitori ai simbolurilor noastre tradiționale. Practic, primim  o pastilă care să ne facă să uităm de tradiții, de obiceiurile noastre frumoase, de ciocnitul ouălor roșii, de miel, de vin și de alte lucruri pline de farmec. De ce ? Pentru că așa vrea Herr Paștilă, vărul neamț al lui Moș Gerilă!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

12 thoughts on “După Moș Gerilă, la Timișoara vine și… Herr Paștilă

 1. Ei, nici chiar asa, neomarxisti, de unde naiba tot scoateti prostii din astea, sarbatoarea Craciunului si a Pastelui, cele doua mari ale crestinatatii le avem in suflet fiecare crestin, sa lasam propaganda pro si contra decorurilor stradale, e incomparabila situatia acuma cu cea de dinainte de ’89. Sanatate tuturor si Sărbători pascale pline de Lumină Sfântă.

 2. Am inteles, din alte ziare, ca panotajele au fost cumparate de vechii marxisti ai lui Robu. Astia noi, par doar mult mai economi si reciclatori.

 3. Toate decoratiile acestea exista si au mai fost folosite  din epoca Robu.
  Renasterea , sunteti extrem de rauvoitori, pesedistilor!

 4. Si atfel „ziaristi” creaza „stiri” atunci cand lucreaza la comanda…
  Continuati tot asa si veti perde si ultimii cititiri!

 5. Culmea ironiei, descendenții drapelului roșu portavocea bănățeană a comunismului, comunism securism care a sluțit poporul și Crăciunul transformându-l întru Moș gerilă mai mult bleg decât creștin ne dau lecții de moralitate!? Mai da ce grețoși sunteți măi securiștilor oltenescu sau cum vă mai dați voi că vă cheamă!!!

 6. Pe bune, nu poti ciocni ouale de paste fiindca nu a pus primaria ornamente cu oua rosii in piata si nu a adus iepuri ca sa aiba ce manca maidanezii? Erau mai bune fake-urile lui Robu?

 7. Bravo ma, ati invatat si voi un cuvant nou si il folositi incontinuu fara sa stiti ce inseamna :))) inainte erau comunisti, dupaia neonazisti, acum neomarxisti =)))) pleaca ma de aici, nu stiu cine a scris articolul asta, dar e ridicol. „NeOmArXisTii aStiA” :))) doamne, ce jurnalism de 2 lei

Lasă un răspuns