După imaginile spectaculoase din Deltă, păsările flamingo au fost hăituite de turiști cu bărci sau cu drone, așa că au părăsit zona

flamingo

Imaginile spectaculoase cu zeci de păsări flamingo în Delta Dunării au dus la hăituirea lor de către turiștii dornici să le fotografieze. Reprezentantul Societăţii Ornitologice din România (SOR), Cristi Domşa, spune că vizitatorii au stresat păsările, așa că acestea au plecat și este puțin probabil să se mai întoarcă în rezervație.

Cristi Domşa a declarat că păsările flamingo nu vor cuibări nici anul acesta în zonă, din cauză că au fost stresate de vizitatori.

Potrivit reprezentantului SAR, păsările au fost hăituite continuu de turişti, de fotografi, care le-au urmărit cu drone sau cu bărci, deși este vorba despre o arie naturală protejată în care accesul nu este permis.

„Aici (în zona strict protejată Sărături, n.red.), au început să-şi pregătească locul de cuibărit, dar din cauza presiunii oamenilor, păsările au plecat. Sunt mici şanse să se întoarcă”, a afirmat Domşa pentru Agerpres.

Domşa a adăugat că a cerut sprijin şi agenţilor de mediu ai Administraţiei Rezervaţiei care au intervenit şi i-au înlăturat pe cei care au vrut să vadă păsările flamingo.

În ultimele zile, mai mulți iubitori au Deltei au făcut apel către turiști să nu meargă să fotografieze păsările, pentru a nu le speria.

„Păsările flamingo sunt o prezență foarte rară în România și au fost observate cum încearcă să cuibărească. Haideți să le oferim liniștea necesară, pentru ca acestă specie minunată să devină o prezență mai comună pe viitor. Asociația noastră vă recomandă să nu mergeți să fotografiați păsările în această perioadă, zona de cuibărit fiind foarte sensibilă”, scria în urmă cu patru zile pe Facebook Dan Dinu, președintele asociației Forona.

Totodată, Mihai Baciu, fotograf și ghid, atrăgea atenția că vizitatorii dornici de fotografii spectaculoase „au intrat dobitocește în lacurile unde păsările căutau hrană și eventual, posibil, zonă de cuibărit”. El spunea că rangerii Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) au încercat să protejeze zona de intruși.

Un apel la responsabilitate au fpcut în urmă cu două zile și reprezentanții RBDD.

Peste 100 de păsări flamingo au fost observate, miercuri, în Delta Dunării. 49 de păsări flamingo au fost observate în zona protejată Sarături Murighiol, anunță administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Alte 60 au fost văzute pe lacul Tuzla.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “După imaginile spectaculoase din Deltă, păsările flamingo au fost hăituite de turiști cu bărci sau cu drone, așa că au părăsit zona

  1. Floricele pe campii, hai sa le-adunam copii. Flomingo in Delta Dunarii, hai sa-i hartuim, copii. Chestie de mentalitate, monser…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *