Dumnezeu le-a fost aproape… Medicii timişoreni au reuşit să salveze, la limită, viaţa unei tinere gravide şi a copilului ei. Micuţa avea doar 25 de săptămâni şi 1,3 kilograme

În premieră naţională, la Clinica de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara, a fost operată o pacientă însărcinată în 25 de săptămâni cu disecţie de aortă. Potrivit medicilor care au participat la această intervenţie chirurgicală, viața tinerei femei şi a fătului erau în primejdie.

Pacienta în vârstă de 25 de ani a fost adusă de urgenţă la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara de la Deva. Acolo, în urma investigaţiilor clinice, medicii de la UPU au constatat că pacienta are disecţie de aortă şi au trimis-o, în miez de noapte, spre oraşul de pe Bega.

„A fost o mobilizare generală, o echipă complexă de chirurgi şi asistente medicale a participat la intervenţie. Mulţi dintre medici şi asistente au răspuns prezent apelului fără să fie de gardă. Oamenii au venit de acasă”, ne-a declarat Mioara Cocora, medic primar în chirurgie cardiovasculară.

Citeşte şi: O clinică de top din Szeged oferă servicii medicale complexe românilor suferinzi. Cum vă puteţi programa

Cu zece minute înainte de sosirea bolnavei la institut, a ajuns şi echipa de medici ginecologi şi neonatologi, condusă de profesorul universitar Dorin Grigoraş. A fost adus instrumentarul necesar şi incubatorul pentru nou-născut. Doi medici anestezişti au participat la dificila intervenţie chirurgicală, Horia Cioloca şi Cerasela Buzatu, iar în prima etapă s-a procedat la extragerea fătului prin cezariană.

În miez de noapte a venit pe lume o fetiţă de numai 1,3 kilograme perfect sănătoasă. Imediat, copila a fost transportată la Maternitatea Odobescu, iar mama a intrat în cea de-a doua operaţie, cea mai dificilă.

Intervenţia s-a derulat pe parcursul a cinci ore şi a presupus unele manevre de mare fineţe, operaţia fiind una cu mare risc. „Tratamentul disecţiei acute de aortă implică oprirea circulatorie, acţiune incompatibilă cu supravieţuirea fătului. Tocmai datorită acestei cauze iniţial s-a efectuat operaţia de cezariană”, a precizat Mioara Cocora. Operaţia pe cord a fost realizată de chirurgii Mioara Cocora şi Dan Nechifor.

La două zile de la operaţie, pacienta a cerut să-şi vadă copilaşul, iar medicul l-a filmat cu telefonul. „Fetiţa e în incubator şi e vioaie, iar mama a fost cât se poate de fericită”, a povestit medicul. Cele două paciente se află în continuare în spital, mama urmând să-şi ţină copilul în braţe după perioada necesară de recuperare.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

14 Răspunsuri “Dumnezeu le-a fost aproape… Medicii timişoreni au reuşit să salveze, la limită, viaţa unei tinere gravide şi a copilului ei. Micuţa avea doar 25 de săptămâni şi 1,3 kilograme

 1. Cum se simt mama si copilul acum dupa o luna? La tema copil dezvoltat destul sau nu va pot spune ca fetita mea are aproape 11 ani si sa nascut in saptamina 27 cu 650g. Nu a ramas cu nici un fel de urmari pe urma nasterii premature. Medicii spun ca daca plaminii sunt dezvoltati destul nu conteaza greutatea.

 2. de ce jigniti eu am avut 900 gr la 7 luni si iata am ajuns sa fiu si mama , mama mea este bine in prezent nu va mai dat cu parerea ce ce nu treceti pri asa situati felicitari medicilor si mamei ptr curaj sa fie fericita sanatoasa si ea si pruncul

 3. Ma bucur cand se da o sansa la viata.Copilul va trai pentru ca a intrat in luna a 7-a si mama a scapat cu viata .Doctorul trateaza si Dumnezeu vindeca.Sunt destui medici buni cu frica de Dumnezeu dar sunt si rateuri facute de oameni fara frica de Dumnezeu .

 4. Tot respectul pentru profesionalismul și dăruirea tututor medicilor și asistenților de la Institul de chirurgie csrdiovasculară din Timidoara.Sunt o fosta pacientă și poate o viitoare pacientă.Dumnezeu săi ocrotească și sa i binecuvânteze .

 5. Respect medicilor și personalului ptr această minune Dumnezeu să-i binecuvânteze cu sănătate și cu multă înțelepciune ptr a salva multe vieți de acum ancolo si mamei sănătate alaturi de angerasul ei!!!

 6. Felicitări încă o data ca a-ți dat dovada ca încă o data sunteți alături de oameni care au nevoie de dumneavoastra!!!felicitări! !!sunteți echipa minunata!!Dumnezeu sa va binecuvânteze! !

  1. La 30 de saptamani copilul are 1,5kg. La fat fiecare gram conteaza. Nu sunt prosti, plus ca in conditiile in care era mama, posibil ca fatul sa nu fie normal dezvoltat.

 7. Felicitări medicilor! Dumnezeu sa ii binecuvinteze!
  Însănătoșire grabnica mamei și creștere armonioasa bebelinei!

 8. Respect pt Dr. Nechifor si Dr. Mioara Cocora ….sunt si alti pacienti salvat de Dr. Nechifor, despre cei mai multi nu se scrie niciunde… Respect inca o data.

 9. FELICITARI tututor .
  D -na DOCTOR COCORA aprecieri speciale.
  Multumim lui Dumnezeu pentru toata echipa salvatoare.

Lasă un răspuns