Drumul spre şcoală, din nou gratis pentru elevii navetişti?

naveta elevi

Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Organizaţia „Salvaţi Copiii” au solicitat Guvernului României, printr-o scrisoare deschisă, decontarea integrală a costurilor de transport destinate navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu. Organizaţiile îşi exprimă îngrijorarea privind plafonarea sumelor decontate şi afirmă că această măsură afectează participarea unui număr de 160.000 de copii la cursuri.

În prezent, decontarea navetei elevilor a fost plafomată la 26 de lei pentru trei kilometri, iar pentru fiecare kilometru în plus se mai plătesc câte doi lei, potrivit legislaţiei în vigoare.

Cele trei asociaţii au solicitat adoptarea unei noi ordonanţe prin care să se revină la situaţia de dinainte de august 2013, când se deconta integral naveta, acestea menţionând că înainte, rata de părăsire timpurie a şcolii era de 17,4 la sută, iar în ultimii doi ani şi jumătate aceasta a crescut cu doi la sută. În prezent, elevilor navetişti li se decontează aproximativ 20-25 la sută din costul abonamentului, ajungându-se ca unui elev care plăteşte 270 lei pe un abonament să i se deconteze doar 54 de lei.

„În anul 2013, înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în România existau 198.941 de copii navetişti, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163.872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport”, arată Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns