Dr. Roxana Scheușan, medic primar oncologie medicală: „Un regim de viață echilibrat ne poate ajuta să prevenim unele tipuri de cancer”

interviu 1

Progresul tehnologic remarcabil din ultimele decenii a permis omenirii să viseze chiar că va cuceri spațiul cosmic; aici, pe Pământ, un grup de cercetători israelieni anunța la sfârșitul anului trecut că a reușit să inverseze procesul de îmbătrânire, prin tratamente cu oxigen hiperbaric.

Așadar, nimic nu mai pare, acum, imposibil. Și totuși… mai există fațete ale existenței noastre rămase, încă, ascunse minților iscoditoare… Probleme a căror rezolvare omul nu a reușit, încă, să le găsească…

Boli la care nu s-a aflat miraculoasa cale spre vindecare… Așa cum este cancerul, care continuă să rămână o problemă formidabilă de sănătate. În ciuda progreselor spectaculoase, ratele de supravieţuire, mai ales în formele avansate, rămân în continuare reduse. Dar medici și pacienți deopotrivă continuă să lupte cu această maladie necruțătoare.

Timișoara nu are, așa cum ar fi meritat cu prisosință, un Institut Oncologic, dar are medici dedicați care reușesc să ofere bolnavilor acces la terapii moderne și servicii de îngrijire de calitate. Așa cum este doamna dr. Roxana Scheuşan, medic primar oncologie medicală în cadrul clinicii „Oncocenter”.

 

interviu 2

 

– Ați ales să urmați o facultate grea, pregătindu-vă pentru o profesie de vocație. Ce v-a determinat să porniți pe acest drum?

– Decizia a venit de la sine, am simțit că este meseria care mi se potrivește.

 

– Iar decizia de a urma, după absolvire, specialitatea oncologie medicală, cum și când a fost luată?

– Am urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Pe toată perioada facultății am făcut stagiile de vară în cadrul Institutului Oncologic București, fiind îndrumată inițial de către tatăl meu care a lucrat ca fizician în cadrul Institutului. După primul stagiu lucrat acolo am știut că este specialitatea pe care doresc să o urmez pe viitor.

 

– Din experiența dumneavoastră, se pot indica anumite obiceiuri sau modele de comportament care ar putea influența apariția cancerului? Sau boala este, cumva, „înscrisă” în codul nostru genetic?

– În majoritatea cazurilor de cancer nu există o predispoziție genetică. Un regim de viață echilibrat ne poate ajuta să prevenim unele tipuri de cancer; este important să facem sport, să avem o alimentație sănătoasă, care să conțină toate principiile alimentare – fără exagerări, fără tutun, alcool și de asemenea să avem un psihic echilibrat și să încercăm să evităm stresul în măsura în care reușim. De asemenea, este extrem de important să facem controalele medicale anuale pentru a putea diagnostica o afecțiune malignă într-un stadiu incipient, astfel încât boala să poată fi tratată). Există și anumite tipuri de cancer cu predispoziție genetică, cum ar fi cancerul de sân, cel de ovar, cancerul de colon, dar într-un procent mic; persoanele cu risc genetic sunt în general cunoscute și ele ar trebui incluse într-un program de consiliere genetică și de urmărire mult mai amănunțită decât populația generală.

 

– Persoanele în ale căror familii există antecedente sunt îngrijorate de riscul ereditar de cancer, în special în privința copiilor. Există teste genetice pe care le pot efectua?

– Da, în prezent există testări genetice care se pot face pentru a evalua riscul de a avea o predispoziție genetică de a face un cancer; dezavantajul acestor testări este că momentan nu se pot rambursa, astfel încât nu toate persoanele care au indicație de testare genetică își pot permite această testare și de asemenea nu există o rețea bine dezvoltată de consiliere genetică pentru persoanele predispuse a face un cancer ereditar. În concluzie, nu putem urmări corect o persoană predispusă la a face cancer astfel încât să prevenim apariția bolii.

 

– Care sunt patologiile cu care vă confruntați cel mai des?

– Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul de sân, cancerul bronhopulmonar, cancerul colorectal; cu o incidență deloc de neglijat, din păcate în țara noastră, este și cancerul de col uterin.

 

– Iar în privința vârstei bolnavilor, ce ne puteți spune?

– În ultima perioadă, am observat o tendință de scădere a vârstei la momentul diagnosticului cu cancer și din păcate mulți pacienți tineri vin cu stadii avansate ale bolii.

 

– Nouă, celor ce nu cunoaștem în profunzime boala, trebuie să ne fie frică de cancer?

– Nu știu dacă e potrivit cuvântul frică – nu, nu trebuie să ne fie frică de cancer; trebuie să fim conștienți că această afecțiune există, că trebuie să o diagnosticăm într-un stadiu incipient și că dacă e diagnosticată în stadiu incipient (la început) se poate trata.

 

– Și ce trebuie să facem pentru a evita situația în care boala să fie depistată în stadii avansate? Când ar trebui să ne prezentăm la medic?

– Așa cum am menționat deja, este important să diagnosticăm un cancer în stadiu incipient. Pentru a reuși acest lucru este esențial să ne prezentăm la controalele medicale anuale, de rutină, chiar dacă nu ne “supără” ceva (să ne facem anual analize de sânge, o radiografie pulmonară, o ecografie abdominală și la bărbații peste 50 ani un PSA – analiză de sânge pentru depistarea cancerului de prostată, iar la femei, un consult ginecologic anual și evaluare a sânului anual – ecografie mamară la femeile aflate la premenopauză și mamografie la femeile la menopauză).

 

– În ultimii ani, și pacienții oncologici din România au început să aibă acces la terapii inovatoare folosite în alte țări. Ne puteți da exemple de terapii inovatoare pe care le folosiți și de care pacienții beneficiază gratuit la clinica „Oncocenter”?

– În ultimii ani au fost înregistrate și rambursate în România și terapii oncologice noi, cum ar fi imunoterapia și terapiile țintă în cancerele pulmonare, cancerele din sfera orl, melanomul malign, cancerul ovarian – terapii de care pacienții noștri beneficiază gratuit, clinica fiind în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Timiș. De asemenea la „Oncocenter” se derulează studii clinice internaționale prin care pacienții pot avea acces la terapii noi, inovatoare.

 

interviu 3

 

– Activați într-o ramură a medicinei care este, în același timp, una complexă și foarte dificilă. Care este cea mai mare provocare a unui medic care se luptă zi de zi cu cancerul?

– Provocările cu care mă confrunt sunt mai multe: în primul rând cu numărul din ce în ce mai mare de pacienți diagnosticați cu cancer, cu numărul din ce în ce mai mare de pacienți tineri cu cancer; în al doilea rând această meserie este o provocare continuă de a încerca o comunicare cât mai bună cu pacienții astfel încât să se creeze o legătură cu ei care să-i ajute să înțeleagă boala și tratamentul; în al treilea rând este extrem de dificil pentru un medic oncolog de a comunica unui pacient că resursele terapeutice în cazul lui s-au epuizat.

 

– Pe baza experienței dumneavoastră în domeniul oncologiei, putem afirma că această boală poate fi învinsă?

– Da, consider că această boală, diagnosticată la timp, poate fi tratată.

 

– Ce vă motivează să continuați să mergeți pe acest drum?

– Sincer, nu știu exact – asta simt că trebuie să fac și o fac cu pasiune și îmi doresc să o fac mai bine. Poate sună banal, dar puterea de a merge mai departe o regăsesc stând de vorbă și comunicând cu pacienții și cu familia lor.

 

– Ce sfat îi puteți oferi unui medic oncolog aflat la început de drum?

– Să se gândească de două ori înainte de a alege oncologia și tot timpul să-și dorească să fie mai bun!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *