Dr. Musta avertizează: esențială este prevenția bolii care se face prin vaccinare

Servicii medicale gratuite, la Timișoara, pentru refugiații ucraineni

Cunoscutul medic infecționist Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, avertizează asupra unei maladii mortale, în care prevenția se realizează prin vaccinare, imunizarea fiind salvatoare.

Este vorba de tetanos, o boală infecțioasă dată de un microb anaerob (Clostridium tetani) care trăiește sub formă de spori pe sol.

„Odată ajuns într-o plagă care nu este oxigenată suficient, cum sunt de exemplu plăgile prin mușcătura de câine, sporii se modifică și trec în formă vegetativă, iar microbul începe să se multiplice în rană, eliberând o toxină care pătrunde în circulația sanguină și produce tetanosul”, explică dr. Musta.

Gravitatea acestei maladii depinde de cantitatea de germeni din plagă, imunitatea specifică și timpul scurs de la mușcătură până la administrarea tratamentului, susține specialistul.

„În tetanosul supraacut, în care cantitatea de toxină eliberată în sânge este mare și anticorpii nu sunt suficienți sau deloc, mortalitatea în boală depășește 80 la sută.

Primul semn care apare este trismusul, adică dificultatea sau imposibilitatea de a deschide gura, iar apoi apar spasmele musculare generalizate. Contractura musculară se poate generaliza și chiar provoca moartea prin asfixiere și prin stop cardiorespirator. Alte simptome ale tetanosului sunt febra, frisoane urmate de transpirație excesivă, ritm cardiac accelerat, pneumonie, fracturi osoase, leziuni cerebrale și hipertensiune arterială.

Boala se tratează în spital. Esențială, însă, este prevenția bolii, care se face prin vaccinare”, spune medicul timișorean. Tratamentul este cuprins in programul național de vaccinare cu cinci doze în perioada copilăriei, iar apoi un rapel din zece în zece ani.

CITEŞTE ŞI: Florin Cîțu îl revocă pe Stelian Ion de la Ministerul Justiției: „Nu accept pe nimeni în Guvern care să șantajeze”

„Din păcate, în ultima perioadă nu puțini sunt pacienții care fac forme grave de boală, iar în cazul unora a dus chiar la deces, din cauza lipsei vaccinării. Vaccinul antitetanos face parte din schema obligatorie de vaccinare propusă de Ministerul Sănătății sub denumirea de vaccin hexavalent. În lume, tetanosul produce un milion de decese anual”, a spus dr Virgil Musta.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Dr. Musta avertizează: esențială este prevenția bolii care se face prin vaccinare

  1. Acest Musta e dependent de mass-media precum Steaua Dimineții (Morgenstern) de aplauze. Mai, Musta, mâine vei promova vaccinul antirabic? După aceea vaccinul antitzetze? Chiar nu-ți dai seama că acum ai devenit un mare penibil? De aceea s-a umplut Timișoara de farmacii. Că vine un Musta și promovează tot felul de vaccinuri ce trebuie repetate până te ucid. Rușine, coane! 

Lasă un răspuns