Două mari bănci din Timişoara își obligă clienții să accepte carduri nesigure

Noile carduri emise de unele bănci din Timişoara i-au pus pe jar pe mulți dintre clienți, aceștia temându-se să nu rămână fără bani.

Este vorba despre cardurile prevăzute cu ”contactless”, o tehnologie care permite utilizatorului să facă unele cumpărături de până în 100 de lei printr-o simplă scanare a dispozitivului, fără a mai avea nevoie de introducerea codului PIN.

CITEŞTE ŞI:„Tarzan Park”, loc unicat în judeţul Timiş

Băncile care au introdus această opțiune au ținut să prezinte doar avantajul ei, respectiv faptul că, printr-o simplă scanare a unui astfel de card, clientul câștigă mai mult timp, nemaifiind nevoit să treacă prin toate etapele solicitate la bancomat sau la POS.

Există însă și un revers al medaliei. În caz de furt, cardul poate fi golit rapid, prin scanări succesive, de către oricine, fără să cunoască PIN-ul. Este suficient să fie trecut de mai multe ori prin fața unui bancomat, până la retragerea întregii sume.

Totodată, cel care l-a sustras îl poate folosi la mai multe cumpărături. Dacă proprietarul cardului nu realizează imediat furtul, degeaba mai sună la bancă pentru a-și bloca contul, că acesta este deja golit.

În cele mai multe situații, banii sustrași nu mai pot fi recuperați decât cu mari greutăți. În unele cazuri este nevoie chiar de o acțiune în justiție pentru a dovedi că banii au fost scoși de o altă persoană decât titularul de drept.

Deși ”contactless” ar trebui să fie o opțiune, unele bănci forțează mâna clienților obligându-i să accepte doar carduri prevăzute cu această tehnologie.

Nici una dintre ele însă nu-și asumă responsabilitatea fără echivoc a restituirii pe loc a banilor furați tocmai cu ajutorul noii tehnologii.

La BCR și Raiffeisen, de exemplu, nici un card nu se mai emite fără ”contactless”; la Unicredit clienții pot refuza această opțiune; Alpha Bank, Bancpost și BRD nu au, deocamdată, implementat acest sistem, prin urmare, nici un card nu este prevăzut cu ”contactless”; la ING Bank, clienților li se dă posibilitatea de a-și micșora suma pe care o pot scoate imediat până la plafonul zero, iar la Banca Transilvania ”contactless” se introduce doar la cererea clientului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

11 Comments
adrian 1 septembrie 2016
Articolul e de bun simt. Daca vreau un anume card, eu hotarasc nu banca.
Renaşterea bănăţeană 31 august 2016
Eu 31 august 2016
Inclusiv BRD emite astfel de carduri... eu am de mai bine de 1 an card contactless de la ei, primit tot asa, fara sa fiu intrebat.
Adi C. 31 august 2016
Si daca-ti fura cheile de la casa, si iti goleste apartamentul?! Sau de la masina, si iti fura masina sau ce ai in masina? Sa puna coduri pin si la astea...
andrei 30 august 2016
asta e din gama 666 card citit invers e drac ptiuu ..dracia dracului...un articol comic ca multe alte articole scrise pe acest site pentru bunici nostalgici..
ziaristii si tehnica exagerarii 30 august 2016
Mai mananca si ziaristii o paine, cat despre trecerea prin fata bancomatului si posibiliitatea scoaterii banilor vax logica la un ziarist. Mai infloresc si ei realitatea doar sa para stirea bomba!
ION Alexandrina 30 august 2016
Și OTP Bank emite asemenea carduri, fără să te întrebe dacă le vrei, fără să te avertizeze asupra pericolului.
Bolovanul 30 august 2016
O porcarie, intr-adevar. Eu unul vad ca se poate si afla datele de pe card, mult mai simplu. Bine, daca mai ai si un angajat al bancii ca partener, atunci situatia devine simpla. O sa vada ei cand vor fi taxati in mijloacele de transport de bilet, fara sa vrea, daca au cardul aproape de aparat si un mistocar care sa faca astfel de glume. Deocamdata eu am un portofel captusit cu folie de aluminiu pentru a aveita altfel de furturi. Dar pierderea cardului, da, inseamna automat pierderea banilor de pe el. Acum ce e drept, daca gasesti un astfel de card e bine sa profiti de banii de pe el pana ti s-ar spune ca nu mai are fonduri, caz in care acolo trebuie obligatoriu sa achiti produsele in bani, nu cu alt card, ca sa poti fi depistat.
Cristi 30 august 2016
Articol coborat cu harzobul direct din Evul Mediu intunecat. Ciudat unghiul de abordare. Deci bancile sunt de vina ca tehnologia a evoluat. La fel, probabil ca si producatorii de masini trebuie sa se simta vinovati ca ofera produse care pot fi implicate in accidente, ba chiar pun in pericol viata posesorilor in cazul folosirii inadecvate. Nimeni nu fura carduri ca sa faca shopping la Carrefour de pateu, bere, carnati si paine cu ceapa, de maxim 100 de lei sesiunea :-)))))))))) Unde mai pui ca orice om in toate mintile anunta pierderea cardului si il blocheaza. De asemenea, presupunand ca se umple tara de hoti de carduri contactless dornici sa cumpere de la Carrefour, cam pe unde ar fi responsabilitatea posesorului cardului? Normal, daca n-ai grija de portofel, poti fi furat. De asemenea, autoarea proaspat aterizata cu OZN-ul nu stie ca DE LA ATM NU POTI SCOATE BANI FARA PIN, indiferent ca un card e contactless sau nu! Ati notat, doamna Geanina Ianas? Ca sa nu mai zic ca toate bancile mentionate in articol ofera carduri contactless...