Două decenii de la consacrarea episcopală a E.S. Martin Roos, la Timișoara

roos

Astăzi, la ora 12, în cadrul Ordinariatului Episcopal al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, va avea loc un dineu oferit în onoarea Excelenței Sale dr. h.c. Martin Roos, episcop emerit de Timișoara, la împlinirea a 20 de ani de la consacrarea sa episcopală în Domul Sfântu Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din oraşul de pe Bega.

La 24 iunie 1999, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Martin Roos în funcția de episcop diecezan de Timișoara. A fost consacrat episcop la 28 august 1999 de către nunțiul apostolic în România, arhiepiscopul Jean-Claude Périsset, asistat de episcopul Endre Gyulay al Diecezei de Szeged-Csanád (Ungaria) și de episcopul-auxiliar Johannes Kreidler al Diecezei de Rottenburg-Stuttgart (Germania). Prin numirea lui Martin Roos în funcția de episcop, Dieceza de Timișoara a cunoscut o înnoire. Meritele amintitului ierarh catolic s-au reflectat în noile modalitățile de organizare administrativă, dar și în strategia de activități adoptată. Devenit episcop în vara anului 1999, Martin Roos a căutat cele mai eficiente modalități de reorganizare a Diecezei romano-catolice de Timișoara, care are un specific aparte. În cele 400 de comunități bisericești din 72 de parohii activează 90 de preoți, iar credincioșii catolici sunt de etnii diferite: maghiari, germani, români, bulgari, croați, cehi și slovaci.

La sfârșitul anului 2000, Dieceza romano-catolică de Timișoara a fost reorganizată din punct de vedere administrativ, după modelul vechilor structuri, în trei arhidiaconate: de Mureș, de Timiș și al Banatului Montan, cu opt decanate. La nivel central s-au înființat Centrul Diecezan de Tineret, Centrul Catehetic Diecezan, Oficiul pentru Patrimoniu și s-a reactualizat Capitulul Catedral, singurul activ din țară. O altă acţiune importantă a vizat formarea permanentă a clerului prin cursuri și practică directă pentru preoți în cadrul așa-numitelor „Săptămâni de Sabbat”. În fiecare an, în decurs de o săptămână petrecută în Centrul Diecezan, preoții se reciclează pe linia studiilor teologice, se familiarizează cu activitățile administrative și au contacte directe cu episcopul și personalul administrativ, ceea ce permite cunoaștere reciprocă, schimbul de opinii și experiență.

Martin Roos a avut inițiativa elaborării unui program de vizite canonice pe o durată de cinci ani, pentru a cunoaște direct realitățile existente în parohii și filialele acestora şi a lua contact nemijlocit cu preoții și credincioșii, dar şi cu membrii bătrâni şi bolnavi din cadrul comunităţii. Promovarea comuniunii spirituale a fost dezvoltată în ultimii ani prin pelerinajele organizate la lăcașurile de cult de referință, adevărate simboluri pentru Dieceză: Catedrala Episcopală, Basilica Maria-Radna, bisericile Maria- Ciclova și cea din Cenad. Inițiativa renașterii acestor pelerinaje a avut-o episcopul Martin Roos în anul 2000 – „An jubiliar” -, când toate decanatele Diecezei romano-catolice de Timișoara au avut programate deplasări la toate străvechile locuri de pelerinaj.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *