„Donbass” a câştigat Marele Premiu la Central European Film Festival Timișoara

donbass

Cea de-a treia ediție a Festivalului de Film Central European Timișoara și-a desemnat câștigătorii. Marele Premiu i-a revenit regizorului Serghei Loznitsa, cu filmul „Donbass”, pentru felul în care acesta reușește să alieze în mod subtil parabola politică şi satira exceselor mediatice senzaţionaliste.

Premiul special pentru interpretare, pentru maturitatea înţelegerii unei partituri dificile şi pentru traseul emoţional convingător al personajului, a revenit Helenei Maria Reisner, din „Mica tovarăşă”/”The Little Comrade”, în regia Monikăi Siimets.

CITEȘTE ȘI: Disperare într-o familie din vestul țării. O femeie a dispărut, dacă ați văzut-o alertați autoritățile

Pentru cel mai bun rol masculin, pentru efortul de a restitui profilul uman al unui erou emblematic, a fost distins Viktor Zavadil, interpretul din filmul „Jan Palach”, în regia lui Robert Sedlacek. Cel mai bun rol feminin, pentru rara capacitate de a genera empatie pentru personajul jucat, a fost adjudecat de Snezana Bogdanoviḉ, actriţa din pelicula „Copci”/”Stitches”/”Savov”, regizată de Miroslav Terzic.

Premiul pentru imagine a revenit lui Marius Panduru şi filmului „Îmi este indiferent că în istorie vom intra ca barbari”, creaţie a regizorului Radu Jude, iar cel pentru regie, pentru rigoarea satirei și inteligența umorului negru, lui Mahmut Fazil Coskun pentru pelicula „Anunţul/The Announcement”.
Juriul secțiunii competiționale a festivalului a fost format din Laurențiu Damian (regizor și scenarist), Ioana Flora (actriță), Dana Duma (critic de film), Adrian Titieni (actor) și Irina Margareta Nistor (critic de film și ambasadoare CEFFTM).

Ca și anul trecut, a existat un modul dedicat filmelor studențești, care a reunit 11 producții realizate de cursanţi ai unor facultăți de cinematografie din România, Bulgaria, Croația și Cehia. Premiul „Radu Gabrea”, pentru Cel mai bun film studențesc i-a revenit lui Loránd Gábor, pentru „Cum înalți un zmeu”.

Central European Film Festival Timișoara este organizat de Asociația EuroFest și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, CNC, Ministerul Culturii, UCIN, cu sprijinul Asociației „Tm2021-Capitală Europeană a Culturii”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns