Doi sfinți dragi creștinilor, cinstiți de timișoreni

nectarie

Sunt, zilele acestea de dinainte de intrarea în Postul Nașterii Mântuitorului, speciale pentru credincioșii creștini. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, precum și toate puterile cerești fără de trup și cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu au fost celebrați pe 8 noiembrie, Sfântul Ierarh Nectarie, în 9 noiembrie, iar astăzi Sfântul Mare Mucenic Mina este cinstit prin slujbe speciale. Mii de timișoreni au ținut, prin prezența lor la biserică, să-și arate prețuirea, dar și recunoștința pentru cei care s-au dovedit a le fi mijlocitori de folos în rugile înălțate către Dumnezeu.

Sfântul Ierarh Nectarie, vindecătorul de cancer

Sfântul Nectarie a fost sărbătorit, la Timișoara, și la Parohia Tipografilor (Biserica din Zona Tipografilor, preot paroh Ioan Dumitriu), lăcaș de cult unde se află o părticică din moaștele Sfântului. Cei veniți aici în număr mare în seara zilei de 8 noiembrie, la slujba Privegherii, s-au rugat pentru sănătate, pentru bună înțelegere și pentru liniște sufletească, mulțumind Sfântului Ierarh Nectarie pentru neîntrerupta purtare de grijă. După slujbă. părintele paroh Ioan Dumitriu le-a vorbit celor prezenți despre Sfântul Nectarie, îndemnându-i ca, asemeni Ierarhului, să depășească cu rugăciune și răbdare toate încercările vieții. În Banat, relicve ale Sfântului se găsesc și la Mănăstirea Sfântul Nectarie din satul cărășean Feneș (comuna Armeniș).

Sfântul Nectarie s-a născut în orășelul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846, fiind crescut împreună cu cei 6 frați ai săi. La vârsta de 14 ani se îndreaptă către Constantinopol, unde muncește din greu pentru hrană. Rămânând fără haine și încălțări, scrie o scrisoare, cu adresa: „Pentru Domnul nostru Iisus Hristos – În ceruri”, pe care o dă unui vecin negustor să o pună la poștă. Impresionat, negustorul îi răspunde în aceeași manieră, trimițându-i un pachet cu cele necesare și semnând: „De la Hristos pentru Anastasis“. Până la vârsta de 20 de ani, Anastasis a lucrat ca pedagog și dascăl pentru clasele mici la Școala Metocului Sf. Mormânt. Împletea munca și lecturile din Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți cu participarea la slujbe. Apoi, cu multă răbdare, a ajuns să dețină funcții importante în ierarhia bisericească pentru ca spre sfârșitul vieții să se retragă în insula Eghina, unde a înființat Mănăstirea Sfânta Treime. A trecut la cele veșnice în 1920. Imediat după moartea sa, a apărut prima vindecare miraculoasă. Atunci când maicile de la Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, locul decesului, au venit pentru a lua trupul Sfântului Nectarie, au scos vesta de pe trupul acestuia și au așezat-o întâmplător pe patul vecin, unde se afla un paralitic. Spre mirarea tuturor, acesta s-a ridicat din pat și a început să meargă. După aceea au existat multe alte cazuri de persoane suferind de boli grave, de cancer, care au venit să se închine la moaștele Sfântului, ce se găsesc la Mănăstirea Sfânta Treime, pe care a întemeiat-o în Eghina, pentru a primi în dar sănătatea. Mii de alte asemenea cazuri sunt prezentate în cărțile despre viața sfântului. Sfântul Nectarie a fost canonizat în anul 1961 ca urmare a numeroaselor mărturii ce dovedesc puterea acestuia de tămăduire.

Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitor și ajutător al celor păgubiți

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Mina”, din incinta Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, își sărbătorește, astăzi, hramul. Dar cinstirea Marelui Mucenic Mina, unul dintre cei mai iubiți sfinți creștini, a început încă de aseară, printr-un program liturgic special, săvârșit de părintele Dorian Liviu Oprișor, noul paroh al lăcașului de cult, împreună cu fostul paroh, părintele pensionar Constantin Diboș, la care a participat un mare număr de credincioși.

Sfântul Mina este prăznuit de ortodocși pe 11 noiembrie, iar româno-catolicii îl serbează pe 24 noiembrie. Este sfântul care îi ocrotește pe păgubiți, se arată grabnic ajutător celor nedreptățiți în procese și celor ce au pierdut ceva sau au fost înșelați. Sfântul Mina este de origine egipteană. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor, trăind în timpul împăraților români Dioclețian și Maximian. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta. Sfântul Mina ajunge în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armata și se retrage în deșert, dedicându-se vieții ascetice. După puțin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni. Prezent în Cotyaeum la celebrarea unei sărbători păgâne, mărturisește fără ezitare că este creștin. Este luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credință în Hristos, i s-au tăiat mâinile și picioarele, apoi capul. Potrivit tradiției, trupul sfântului a fost luat de sora sa, și împreună cu câțiva soldați l-au dus la Alexandria pentru a fi pus într-o biserică. În momentul în care persecuția împotriva creștinilor a încetat, un înger i s-a arătat Patriarhului Atanasie al Alexandriei, spunându-i să ia trupul Sfântului Mina și să-l ducă în Deșertul de Vest. Multă vreme nu s-a știut nimic de trupul Sfântului Mina, până când locul în care a fost înmormântat a dăruit vindecare în mod miraculos unui păstor și turmei sale bolnave. Locul a devenit atât de cunoscut, încât și fiica împăratului Constantin cel Mare a fost vindecată aici de lepră. Ca mulțumire, împăratul va construi o biserică, în care a așezat racla cu moaștele Sfântului. Așa va lua naștere Orașul Sfântului Mina, unul dintre cele mai vestite locuri de pelerinaj din lume. În secolul trecut, la aproximativ un kilometru distanță de Orașul Sfântului Mina, Papa Chiril VI al Alexandriei (papă între anii 1959 – 1971) a construit una dintre cele mai impresionante și faimoase mănăstiri ale Egiptului, în care se află spre închinare moaștele Sfântului Mina și ale papei. Din anul 1979, situl arheologic Abu Mena – Orașul de Marmură al Sfîntului Mina, este inclus în Lista UNESCO a Siturilor din Patrimoniul Universal.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *