Doi constructori vor să repare o cale ferată veche de 100 de ani din Timiș

Doi constructori vor să repare o cale ferată veche de 100 de ani din Timiș

Doi constructori vor să facă reparații la calea ferată Timișoara-Cenad și au depus oferte la licitația lansată de SRCF Timișoara.

Regionala Timișoara a publicat în data de 11 iunie, pe platforma SEAP, anunțul privind achiziționarea de “Lucrări de întreținere și reparație linia 133 între Dudeștii Noi-Biled-Satu Nou, km 13+083-km 28+815; km 31+250-km 42+010”, așa cum Renașterea bănățeană a scris la vremea respectivă.

Valoarea totală estimată a contractului este de 17.866.706,39 lei, echivalentul a aproximativ 3,6 milioane de euro. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost vineri, iar potrivit anunțului din SEAP și-au arătat interesul următoarele firme:

Ofertant unic: Antrepriza de Construcții Căi Ferate
Subcontractant declarat: Rotermit

Ofertant unic: Europan Prod SA
Terț și subcontractant: Intens Prest.

Calea ferată Timișoara-Cenad, construită la 1900

Linia 133 Timișoara-Cenad a fost construită între anii 1895-1903. Forța de muncă insuficientă la districtul de linii pentru asigurarea necesarului de lucrări anuale, instrucționale și starea căii pe linia 133 (situație care pune în pericol siguranța circulației), impun intervenția cu firme autorizate și specializate în execuția lucrărilor de reparație pe distanța Dudeștii Noi-Biled-Satu Nou. Din cauza stării necorespunzătoare a căii pe distanța Dudeștii Noi-Biled-Satu Nou au fost introduse restricții de viteză de 20 și 30 km/oră.

CITEȘTE ȘI: Comuna Biled, în sărbătoare

Lucrările necesare a se executa pentru restabilirea parametrilor instrucționali ai căii constau în înlocuirea șinei, înlocuirea traverselor de beton, a traverselor speciale pentru aparate de cale și a traverselor speciale pentru poduri, confecționare cupoane de tranziție, confecționare contrașine, înlocuirea aparatelor de cale, defrișări, realizare prismă de piatră spartă, evacuare pământ etc. Realizarea lucrărilor se va face în conformitate cu procesele tehnologice stabilite în caietul de sarcini și trebuie să îndeplinească condițiile de siguranță a circulației feroviare impuse prin regulamente, instrucțiuni și norme de specialitate ale CFR SA privind circulația trenurilor.

Sursa: clubferoviar.ro


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *