Doar aproximativ un sfert dintre persoanele vaccinate împotriva gripei sunt protejate

Cercetătorii consideră că eficacitatea vaccinului antigripal a fost considerabil limitată în sezonul trecut, protejând doar 20-30 la sută dintre persoanele vaccinate. Explicația acestui fenomen este o mutație suferită de tulpina H3N2, dominantă în 2016, spun specialiști în virusologie, autori ai unui studiu recent publicat în SUA.

Vaccinul pentru sezonul 2017-2018 este similar cu cel de anul trecut, ceea ce previzionează un sezon ”dificil dacă va fi din nou dominat de virusul H3N2”, explică Scott Hensley, profesor la Facultatea de medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, autorul principal al cercetării și care, cu toate acestea, recomandă vaccinarea.

Produsul de anul trecut a fost ”actualizat” pentru a include și noua versiune a proteinei mutante, dar fără prea mare succes, a precizat acesta.

Cea mai mare parte dintre proteinele virale din vaccinuri sunt extrase din virusurile cultivate în ouă de găină. Doar o mică parte dintre vaccinuri este produsă cu ajutorul culturilor celulare, mai rapide și mai flexibile. Cercetătorii au constatat că proteina mutantă a virusului H3N2 nu se dezvoltă corespunzător în culturile însămânțate în ouă. Aceștia pledează pentru o tehnică diferită de producție de vaccin în locul celei pe bază de ouă.

Cercetătorii au demonstrat că anticorpii produși la dihori, animale pe care se fac teste pentru vaccinul antigripal, cât și la oamenii expuși virusului produs pe culturi de ouă, neutralizează cu dificultate virusul H3N2 din circulație. În schimb, anticorpii pentru noua proteină mutantă produși în culturile celulare au fost eficace, susțin oamenii de știință.

”Experimentele noastre sugerează că antigenii virusului gripal cultivat în alte sisteme decât pe ouă sunt probabil mai apți pentru a declanșa o reacție imunitară care să producă anticorpi capabili să neutralizeze virusul H3N2”, a explicat Scott Hensley.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns