Distincţie literară importantă pentru scriitorul timişorean Mircea Mihăieş

mircea mihaies 1

Cunoscutul scriitor timișorean Mircea Mihăieș, profesor universitar în cadrul Facultății de Litere, Istorie şi Teologie a Universității de Vest, a repurtat de curând un succes răsunător, câștigând o nouă distincție literară importantă. În contextul Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019, el a fost distins cu Premiul special al juriului pentru publicarea la Editura Polirom, în 2019, a volumului „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei”.

Juriul care a selectat cartea laureată a fost format din Mihai Zamfir, președinte, alături de Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu și Răzvan Voncu. La secțiunea dedicată Premiului special au fost avansate inițial trei nominalizări, celelalte două vizându-i pe Ștefan Bolea, cu „Jung și filosofia umbrei” (Editura Tracus Arte), respectiv pe Corina Ciocârlie şi Andreea Răsuceanu, cu „Dicționar de locuri literare bucureștene” (Editura Humanitas).

Despre cartea care i-a adus această distincţie, Mircea Mihăieş declara: „O noapte cu Molly Bloom este povestea unui personaj care ilustrează acut şi subminează radical ideea de pasiune amoroasă în cultura occidentală a ultimelor secole. Molly Bloom e şi <<nevasta veselă>> din Windsorul shakespearian, e şi Moll Flanders, şi Fanny Hill, şi sora mai mică şi mai puţin nevrotică, dar mai îndrăzneaţă a Annei Karenina şi a Emmei Bovary, şi Justine a lui Sade, şi Venus în blănuri, şi eroina unei Histoire d’O ce n-a mai fost scrisă, şi o Simone de Beauvoir avant la lettre.

Molly Bloom se află la răscrucea mentalităţilor, percepţiilor şi sensibilităţilor premoderne şi moderne. Atunci când nu le-a înfrânt, a ştiut să-şi facă din ele un aliat. Le-a cucerit ori şi le-a asumat, în toate ipostazele ei: Molly imperiala. Molly impudica. Molly carusel. Molly naturalis. Molly triplex. Molly din Troia. Molly de piatră. Molly postmeridian. Molly nocturna. Molly sola. Molly asamblaj. Molly mille-feuilles. Molly grande-bouffe”.

„Îl felicit și îi urez sănătate distinsului profesor universitar Mircea Mihăieș, membru al comunității academice din Universitatea de Vest din Timișoara. Volumul pentru care a câștigat acum Premiul special al juriului Uniunii Scriitorilor din România, <<O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei>> va reprezenta un nouă comoară a deschiderilor literare, prin care studenții UVT își vor cizela cunoașterea și își vor orienta înțelegerea vieții. Mulțumim, Mircea Mihăieș, pentru valoroasa contribuție academică și literară”, a declarat cu acest prilej rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *