Diriginții de șantier cer să se respecte prioritățile

Harta șantierelor în primul trimestru al anului. Pe segmentul locuințelor, Timișul este cel mai activ județ

România va beneficia de o asistență financiară din partea Uniunii Europene pentru reducerea efectelor economice ale crizei sanitare de 33 de miliarde de euro, din care 21 de miliarde sunt bani nerambursabili, cărora li se adaugă un credit în valoare de 12 miliarde de euro.

”Însă această asistență va fi doar alocată, nu și dată, în condițiile în care România nu pune la dispoziție proiecte de investiție absolut necesare dezvoltării țării. România este codașă la atragerea fondurilor europene din actualul ciclu bugetar european, peste 60 la sută din bani rămânând necheltuiți. Astfel că, oricât am negocia, dacă nu suntem în stare să atragem și să cheltuim banii, totul va rămâne doar pe hârtie”, atrage atenția Colegiul Tehnic al Diriginților de Santier.

Specialiștii în supervizarea lucrărilor de construcții consideră că statul nostru ar trebui să accelereze investițiile în infrastructură, propunând și câteva domenii care ar fi prioritare, în viziunea organizației. “Există câteva proiecte care sunt de importanță zero, dar care sunt departe de a fi începute. Dacă ar fi să numim cinci dintre ele acestea, ar fi autostrăzile, rețeaua de apă și canalizare din localități, infrastructura de irigare a terenurilor agricole, construirea și reabilitarea școlilor și a grădinițelor. Românii trebuie să înțeleagă că acești bani nu sunt oferiți cadou de cineva, ci ni se datorează de drept, ca urmare a faptului că suntem membri ai Uniunii Europene, suntem parte a contribuției și a deciziilor”, susține Cezar Petre, președinte al Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.

România este obligată să foloseasca banii primiți drept ajutor pentru pornirea de noi investiții, eventual mutarea unei părți din proiectele deja depuse spre finanțare prin Programul Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL), instrument care, după cum consideră constructorii, trebuie folosit mai intens.

”Autoritățile locale preferă să desfășoare investiții prin intermediul programului PNDL datorită birocrației care se dovedește mult mai redusă. Dar nu ne impune nimeni din Europa o legislație și o birocrație specială pentru fondurile europene, totul se creează la București prin supra-reglementare. Investiții există, proiecte sunt, banii trebuie directionați către acestea și nu pentru completarea de pachete de asistență socială și care au efect pe termen scurt, însă pe termen lung vom rămâne cu o datorie de rambursat. Avem nevoie de autostrăzi, aceasta trebuie să fie prioritatea zero, restul sunt doar… scuze. Este ca și cum arterele unui corp uman nu ar funcționa, totul se blochează”, spune Lulea Marius Dorin, vicepreședinte în cadrul Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Diriginții de șantier cer să se respecte prioritățile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *