Directoarea unei instituţii de stat, reţinută pentru 24 de ore. Acuzaţii grave, pagubă de peste 900.000 de lei

DNA, precizări despre dosarul în care au fost reținuți Pițurcă și Țuțu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul  Teritorial  Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a Feliciei Gabriela Mehedințu, director executiv al Direcției Județene pentru Agricultură  din Caraș-Severin, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni prin care ar fi produs o pagubă totalizând  902.772 lei instituției pe care o conduce. Astfel, în sarcina inculpatei s-au reținut: două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru altul; instigare la fals intelectual în formă continuată; uz de fals în formă continuată ; două infracțiuni de delapidare în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: “Inculpata Mehedințu Felicia-Gabriela ar fi permis, în mod nelegal, ca doi angajați ai instituției să își primească salariile, cu toate că cei doi nu s-ar fi prezentat decât sporadic la muncă, neîndeplinindu-și atribuțiile stabilite prin regulamente și prin fișa postului. În acest mod ar fi provocat un prejudiciu de 139.110 lei în dauna instituției, echivalent cu foloasele necuvenite  pentru cei doi în perioada 1 noiembrie 2019 – aprilie 2021, respectiv în perioada 1 aprilie 2020 – aprilie 2021.Prin neluarea măsurilor legale împotriva celor doi angajați, inculpata ar fi încălcat dispoziții din OUG nr. 57/2019  privind Codul Administrativ și Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii”, se arată  într-un comunicat de presă al DNA. De asemenea, în perioada ianuarie 2020 – aprilie 2021, uzând de funcția de conducere pe care o îndeplinea, ea și-ar fi însușit, atât în interesul său cât și pentru alți angajați ai instituției 482.672 de lei reprezentând drepturi salariale ale unor persoane care nu mai aveau raporturi de muncă cu Direcția de Agricultură, respectiv sume de bani pentru plata normei de hrană sau a sporului de condiții vătămătoare aferente timpului în care angajații erau în concediu medical, de odihnă sau aveau zile libere.

O parte din bani ar fi fost folosiți la cumpărarea unor bijuterii din aur. La fel s-a întâmplat și cu suma de aproximativ 50.000 de lei (circa 3.300 de lei/lună), reprezentând bani retrași în baza unor ordine de deplasare false.

În acest sens, inculpata ar fi determinat patru angajați ai instituției ca, în perioada ianuarie 2021 – martie 2021, să falsifice 11 ordine de deplasare care atestau in mod nereal că  angajații instituției s-ar fi deplasat în interesul serviciului în anumite localități. Totodată, în perioada 02 mai 2018 – prezent, în calitate de director executiv al instituției, ar fi semnat o serie de acte (ordine de plată, dispoziții de plată și CEC-uri), prin care și-ar fi însușit lunar câte 6600 de lei (timp de 35 de luni), în total 231.000 de lei, reprezentând compensația lunară pentru chirie încasată în baza unor contracte de închiriere falsificate.

În acest sens ar fi folosit contracte de închiriere  (înscrisuri sub semnătură privată), care ar fi fost falsificate atât prin contrafacerea subscrierii (semnăturii atribuite unei alte persoane) cât și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, iar procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și lucrători din cadrul I.G.P.R – Direcția de Operațiuni Speciale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *