Directiva UE privind drepturile de autor ne-ar putea lăsa fără amintiri în social media

Ne asteptam la schimbări serioase la capitolul internet, care pun nervii la încercare iubitorilor de reţele de socializare.

Totul are legătură cu o directivă a Uniunii Europene care vrea să respectăm drepturile de autor.

Teoretic, nu e nimic rău în asta, doar că de aici internauţii au ajuns la un scenariu negru – am putea rămâne fără amintirile de pe Facebook, Instagram sau Youtube, pentru că de pildă în vreo poză anume apare vreun brand, pentru care nu avem autorizaţie să îl postăm.

Câte sacrificii pentru poza perfectă. E şi normal, mai ales când fotografia are o destinaţie clară: reţelele de socializare şi aprecierile prietenilor. Tot efortul ar putea fi însă istorie.

Şi nu e ceva care să ţină de noi. Anumite filtre care vor exista pe toate reţelele de socializare, undeva în viitor, vor fi responsabile de schimbare. Este o măsură a Uniunii Europene prin care s-ar proteja drepturile de autor.

Schimbarea va fi fundamentală şi ne va afecta pe toţi. Cel care va încărca poze copiate, va fi responsabil de conţinut.

Iar aici nu ne referim doar la pozele ori videourile luate pur şi simplu de pe alte site-uri, ci şi la cele făcute de noi, în care apar poate vedete, brand-uri şi muzică pentru care nu avem niciun drept de difuzare.

Singura cale prin care un website va putea funcţiona legal va fi prin a verifica fiecare postare, a fiecăruia dintre noi, asigurându-se astfel că nu încalcă nicio politică a drepturilor de autor.

Iar asta înseamnă timp. Mult timp. Dacă acum încărcăm o poză în doar câteva secunde, în viitor am putea aştepta chiar şi mai bine de şase ore pentru ca ea să fie analizată şi aprobată.

Dacă ei nu pot garanta asta, atunci poza nu va putea ajunge în mediul online.

O măsură care îi alarmează pe iubitorii reţelelor de socializare. 5 milioane de europeni au semnat deja o petiţie prin care nu sunt de acord cu directiva europeană, pentru că, spun oamenii, ar omorî creativitatea. Printre ei sunt şi 100 de mii de români.

3 5 milioane de europeni au semnat deja o petiție prin care nu sunt de acord cu directiva europeană pentru că omoară creativitatea, iar printre cei care au semnat sunt și 100.000 români.

Directiva aceasta propunea la un moment dat ca o persoană care încalcă directiva UE privind copyrightul inclusiv să fie amendată. De exemplu amendă pentru selfie și poți să dai niște glumițe că nu ar strica amenzi pentru cine pune prea multe selfieuri sau nu știe să facă un selfie reușit.

Uniunea Europeană vrea să oblige toate rețelele de socializare să aibă filtre care să nu permită urcarea de poze, videouri, gif-uri și meme-uri care nu respectă copyrightul.

Sunt însă și situații neplăcute pentru internauți. Am putea să rămânem fără amintirile de pe Facebook, Instagram, Youtube. Adică fără pozele și videourile de pe conturile de socializare dacă în imagini/video apar branduri, vedete sau pe fundal se aude radio, orice fel de muzică. Că UE le vrea șterse.

3,5 milioane de europeni au semnat deja o petiție prin care nu sunt de acord cu directiva europeană pentru că omoară creativitatea, iar printre cei care au semnat sunt și 100.000 români, scrie observator.tv.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns