Digitalizare scumpă, dar ineficientă. Big Brother-ul mobil TimPark, un moft din bani publici

LatcauTimpark

Digitalizare scumpă, dar ineficientă. Big Brother-ul mobil TimPark, un moft din bani publici.

Primăria Timișoara, prin viceprimarul Ruben Lațcău, a lansat cu mare pompă, un nou sistem “revoluționar” de amendare a celor care nu plătesc taxa de parcare pe domeniile administrate de Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK.

CITEȘTE ȘI: Problema Consulatului Onorofic al Moldovei, dezbătută în Consiliul Local

Doar pentru proiectul-pilot, prima fază, s-au cheltuit în jur de 115 mii de lei. Sistemul mobil de verificare a plății locurilor de parcare a presupus, până acum, achiziționarea unui autovehicul Dacia Logan (contract în valoare de 70.000 lei cu TVA) și a unui sistem de camere ALPR – automatic license plate recognition (contract în valoare de 45.000 lei cu TVA). Proiectul prevede achiziționarea de autovehicule, camere video ALPR, laptopuri pentru încă opt echipaje ce se vor ocupa cu identificarea celor ce nu plătesc parcarea. Dar nu și cu amendarea lor.

La toate acestea se adaugă cheltuieli suplimentare pentru achiziție de software și licențele aferente, sistemele comunicație și de transmisie a datelor, costurile pentru un server care centralizează datele și alte cheltuieli conexe. Viceprimarul Lațcău a omis să facă vreo precizare despre costurile de mentenanță și exploatare ale noului sistem, de la întreținerea mașinilor și combustibilul consumat, echipament video și electronic, până la plata salariilor și angajarea de personal suplimentar.

ALPR App Features

Dincolo de așa-zisa digitalizare și de sistemul “inteligent”, aceiași angajați care bat orașul la pas, punând amenzi pe parbrizele mașinilor, se vor ocupa și de noul tip de amendare. Sistemul ar trebui să fie complet automat, dar legislația actuală nu permite emiterea automată a unui formular de amendă. Astfel, noul „sistem automat”, mai exact camerele video de pe autoturismele de supraveghere, doar va scana vehiculele prezente pe străzi. Informația este apoi transmisă inspectorilor de pe teren, care primesc o listă cu numerele de înmatriculare și locația mașinilor „rău-platnicilor”, iar în final aceștia se deplasează în persoană, să pună tichetul de amendă pe parbrizul vehiculului pentru care nu e plătită parcarea.

Soluția simplă, oferită Primăriei Timișoara de cel puțin două firme specializate, dar refuzată de municipalitate, ar fi achiziționarea unei aplicații mobile de ALPR, instalată direct pe telefoanele inspectorilor din teren. Costul unui abonament cu mai mulți utilizatori, pentru o astfel de aplicație este între 30 și 250 de dolari americani, pe lună.

După o logică elementară, oricum se folosesc aceiași angajați, care merg pe teren și aplică amenzile, cu sau fără sistemul intelligent și costisitor cu care se laudă primăria. Iar pentru depistarea celor ce nu plătesc parcarea sau nu au abonament Timpark, inspectorii ar putea folosi telefonul mobil cu aplicația ALPR, ar emite pe loc amenda și ar pune-o pe parbrizul vehiculului depistat. Fără tururi de forță prin oraș, cu mașina-gadget și fără să fie aruncați pe fereastră 115 mii de lei, asta doar în faza pilot a proiectului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Digitalizare scumpă, dar ineficientă. Big Brother-ul mobil TimPark, un moft din bani publici

  1. Ce sa spun… Risipă de bani publici… Acest autoturism se deplasează cu o viteza prea mare, astfel încât nu știu în ce măsură poate identifica autoturismele parcate în sistemul timpark fără abonament sau parcare plătită prin sms… Și chiar dacă ar fi eficienta aceasta modalitate, nu știu câți bani se întorc în construcția de parcări și nu în montarea unor indicatoare de semnalizare a zonelor timpark… Risipă de bani publici!

  2. cum bine spunea cineva nu cu mult timp în urmă, digitalizarea gândită de USR înseamnă că vom avea acces la wc-ul din fundu’ curții pe baza de amprentă și scanare a retinei

  3. Sifoneaza banii orasului catre tot felul de ….completati voi….
    Sa faca ceva pt oras nu vor, doar sa amendeze, incaseze….oare de ce ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *