Dezvoltatorii anunță că locuințele se vor scumpi cu cel puțin 30%. Care este situația în Timișoara

Până la finalul anului, în marile oraşe, apartamentele vor fi cu 30 la sută mai scumpe decât în 2020, spun dezvoltatorii imobiliari. Pun creșterea pe seama majorării prețului la materialele de construcție. Un calcul la rece arată însă că de fapt creșterea nu ar trebui să fie mai mare de 6%.

CITEȘTE ȘI: Coronavirus în România, bilanț 10 octombrie. 10.400 de persoane infectate în ultimele 24 de ore

„Încă nu suntem la prețurile pe care preconizăm că le vom avea până la finalul anului”, a declarant la Digi24 Andrei Gherman, expert pe piața imobiliară. El a spus că această majorare ar putea ajunge de fapt până la 30 – 35 %. El a afirmat ca prețul materialelor de construcție s-a majorat considerabil și a dat ca exemplu prețul la fier care s-a dublat.

Gherman a explicat că și prețul apartamentelor vechi a crescut, deoarece pentru ele cererea e acum mai mare decât oferta: „Având în vedere majorarea prețului apartamentelor noi, bugetul cumpărătorilor fiind limitat, ei s-au îndreptat spre imobile vechi, crescând cererea”. S-au înregistrat cereri crescute și pentru locuințe cu curte proprie, în contextual pandemiei, când oamenii nevoiți să stea mai mult acasă, s-au reorientat cu privire la spațiul în care și-au dorit să locuiască.

„Un alt motiv ar fi că se discută eliminarea beneficiilor fiscale pe care dezvoltatorii le au, iar această decizie se va regăsi în prețul final al locuințelor Așadar, prețul ar putea crește față de anul trecut cu 30 – 35 % spre finalul acestui an”, a spus Gherman.

Unii dezvoltatori anunță scumpiri la blocurile deja construite, pe motiv că s-au scumpit prețurile la materiile prime

Economistul Iancu Guda, realizatorul Emisiunii „Banii în Mișcare” – rubrică zilnică realizată și prezentată la Digi24, a explicat de ce această majorare anunțată nu este fundamentată.

„Este foarte important să ne uităm la ce spun cifrele. Declarațiile nefondate pe analize netransparente pot fi considerate subiective. Cifrele pentru dezvoltatorii imobiliari, dacă ne uităm la toate veniturile și cheltuielile lor în 2020 arată că pentru un cost de producție de 100 – ca să putem compara – prețul de vânzare e 250. Se construiește cu 600 – 650 de euro și se vinde la 1.500 de euro prețul final.

Din acest cost, materiile prime și materialele sau mărfurile reprezintă cam 30%. Dacă toate materiile prime s-au dublat, ceea ce nu e adevărat, dar să exagerăm că ar fi așa – deci dacă avem un plus de 30 costuri la materiile prime peste cele 30 initial. Asta înseamnă că impactul final în prețuri ar trebui să fie cam 12%.

În Timișoara, valoarea medie a unui apartament a crescut cu 0,6% de la 1.349 la 1.357 de euro pe metru pătrat util. Pe segmentul locuințelor vechi disponibile spre vânzare pe piața timișoreană a fost consemnat un avans de 0,5% al prețurilor, de la 1.347 la 1.354 de euro pe metru pătrat. Locuințele noi s-au scumpit cu 1%, de la 1.357 la 1.371 de euro pe metru pătrat util.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Dezvoltatorii anunță că locuințele se vor scumpi cu cel puțin 30%. Care este situația în Timișoara

Lasă un răspuns