
Universitatea de Vest din Timișoara a organizat joi, 27 martie, în Aula Magna, o dezbatere pe tema violenței în școli, în cadrul căreia au fost invitați specialiști din diferite arii ale educației și elevi din învățământul liceal.
În deschidere, din partea conducerii universității, a luat cuvântul prof.univ. dr. Irina Macsinga – prorector responsabil cu inovarea educațională, iar dezbaterea a fost moderată de Sarmina Andronic, cadru didactic al Facultății de Științe ale Guvernării și Comunicării.
Despre actele de violență, bullying-ul fizic și online, efecte acestor comportamente, actorii implicați, consilierea psihopedagogică – au vorbit invitații Maria Slatină – directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, Cristina Adam – din partea organizației Salvați Copiii, Cristina Nicorici – avocat și cadru didactic la Facultatea de Drept, Cristian Cira – Departamentul de Informatică al UVT, Iuliana Costea – psiholog, iar din partea Consiliului Național al Elevilor a adresat întrebări Melania Ion (elevă a Colegiului Național Bănățean din Timișoara).
Subiectul, unul actual și cu impact multiplu asupra societății, nu a reușit însă să capteze atenția tuturor elevilor prezenți la eveniment.
Ceea ce s-a dorit a fi o discuție sinceră și deschisă între actanții din zona educațională a plictisit o bună parte dintre elevii participanți, unii dintre ei părăsind pe rând sala, altminteri plină până la refuz inițial, după aproximativ o jumătate de oră.
Pe de altă parte, au fost destul de reticenți în a interacționa cu adulții invitați, atunci când le-au fost adresate întrebări, devoalând un grad ridicat de fragilitate, neîncredere, dar și absența exercițiului dialogului.
La finalul dezbaterii care a durat o oră, liceenii cu care am stat de vorbă au împărtășit păreri diferite privind subiectele abordate în cadrul acestei dezbateri.
Pentru unii dintre ei, cel mai interesant punct al dezbaterii a fost nu ceea ce s-a discutat, ci proiecția pe fundal a unor imagini care ilustrau scene de violență între tineri, imagini pe care le-au perceput fie într-un mod amuzant, fie identificându-le cu momente trăite de ei înșiși.
De asemenea, tinerii au fost interesați să afle despre consecințele juridice ale actelor de violență, legislația în materie penală fiind, de altfel, unul dintre puținele subiecte care îi captează în mod deosebit, așa cum s-a putut constata cu alte prilejuri.
Alții au taxat prezentarea spunând că a fost plictisitoare, iar unii au recunoscut că n-au reținut mare lucru din tot ceea ce s-a discutat.
Totodată, unii dintre tineri au apreciat faptul că avut interacțiuni cu consilierii școlari în timpul unor ore specifice pe diverse teme, în timp ce alții nu au știut să spună dacă în școala lor există consilier școlar.
CITEȘTE ȘI: Grupul de firme BEGA investește într-o nouă și modernă bază sportivă și de agrement în vestul țării
Per ansamblu, dezbaterea li s-a părut o alternativă mai bună în locul orelor de școală, deși subiectul, după cum ne-au mărturisit, nu le era necunoscut, ei având deja cunoștințe despre ceea ce înseamnă violența în toate formele sale de manifestare.
Cand esti prost, viata e o gluma. Cand duci copiii cu japca din timpul orelor pe te miri unde, esti prost…cu diploma!!!