Despre ”Moştenirea lui Stalin în România”

Despre ''Moştenirea lui Stalin în România''

Joi, 24 februarie, de la ora 19,30, Editura Humanitas îi invită pe cei pasionaţi de istorie  la o dezbatere live online cu Stefano Bottoni (foto),  conferențiar la Universitatea din Florența, Ovidiu Nahoi, redactor-șef la Radio France Internationale România, Cristian Preda, profesor de științe politice la Universitatea din București, și Marian Voicu, jurnalist și producător TVR, realizator de filme documentare, despre volumul ”Moştenirea lui Stalin în România. Regiunea Autonomă Maghiară, 1952 – 1960″, apărut la Humanitas, în colecția Istorie, în traducerea lui Mugur Butuza.

Regiunea Autonomă Maghiară este un subiect aproape necunoscut publicului larg. Cum a fost creat, cum a funcționat și cum a fost abandonat un experiment sovietic, gândit de liderii de la Kremlin în frunte cu însuși Stalin – o regiune cu autonomie pe criterii etnice situată în inima României? De ce și cum a fost desființată această entitate?

Stefano Bottoni s-a născut la Bologna. A obținut doctoratul în istorie la Universitatea din Bologna. A predat istoria Europei de Est sub contract cu Universitatea din Bologna, după care s-a alăturat Academiei Ungare de Științe, unde a fost, între 2009 și 2019, cercetător la Institutul de Istorie în cadrul Centrului de Cercetări în domeniul Științelor Umaniste.

Din 2019 este conferențiar la Universitatea din Florența, unde predă istoria Europei de Est și istorie universală. A fost bursier la Zentrum für Zeithistorische Forschung din Potsdam și la „Imre Kertész“ Kolleg din Jena, precum și membru al proiectului internațional „Courage“, finanțat de UE în cadrul programului Horizon Europe, despre opoziția culturală în Europa de Est în epoca socialismului de stat.

CITEȘTE ȘI: Putin ordonă armatei ruse să intervină pentru „menţinerea păcii” în Lugansk şi Doneţk, după recunoaşterea independenţei acestora

Principalul său domeniu de cercetare este politica față de minorități și relațiile interetnice în blocul sovietic. În limba română a publicat recent ” Lungul drum spre Occident: O istorie postbelică a Europei de Est” (Editura Mega, Cluj-Napoca, 2021). Volumul ce va fi supus dezbaterii este disponibil în librării, dar și online pe

https://www.libhumanitas.ro/mostenirea-lui-stalin-in

https://www.libris.ro/mostenirea-lui-stalin-stefano

https://carturesti.ro/…/mostenirea-lui-stalin-in

https://www.emag.ro/mostenirea-lui-stalin…/pd/DWRLF9MBM/

https://www.elefant.ro/mostenirea-lui-stalin-in-romania

Evenimentul va fi difuzat pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe HumanitasYouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube.

Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe #HumanitasSoundcloud: https://bit.ly/Humanitas-Soundcloud.

Spotify: https://open.spotify.com/show/0mdAos2yhCxG4luyT8lFGh

Deezer: https://www.deezer.com/en/show/1886542

Apple: https://podcasts.apple.com/…/huma…/id1534284444%E2%80%8B

Google: https://bit.ly/3d0ZgHx .


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns