Despăgubirile pentru fermierii din Timiș se acordă din luna august

seceta1

Despăgubirile pentru daunele provocate de secetă urmează să fie acordate pentru 34.647 de fermieri, iar suprafața pentru care se vor aloca banii însumează 1.168.000 de hectare. Faptul foarte important pentru agricultorii care urmează să încaseze compensații financiare este că, în fine, au confirmarea termenului plăților. Mai exact, acestea vor fi făcute începând de la sfârșitul lunii august și continuând în septembrie, după cum dă asigurări Adrian Oros, ministrul agriculturii.

CITEȘTE ȘI: Pacienții infectați cu noul coronavirus, care au refuzat internarea, riscă să rămână fără monitorizare medicală

A fost emis actul normativ pentru ajutorarea financiară a fermierilor afectați de seceta pedologică, iar conform acestuia, culturile, suprafețele afectate în proporție de peste 30 la sută, respectiv cuantumurile despăgubirilor, sunt următoarele: grâu – 833.213,53 hectare afectate, iar cuantumul compensării pierderilor e de 925 de lei/ha; secară, 314,5 ha, cuantum 925 de lei/ ha; triticale, 5.112,51 ha, cuantum 805 lei/ha; orz, 175.680,44 ha, cuantum 912 lei/ha; orzoaică, 16.613,71 ha, cuantum 951 lei/ha; ovăz 628,69 ha, cuantum 772 lei/ha; rapiță 136.501,41 ha, cuantum 1.002 lei/ha. Valoarea despăgubirii pentru fiecare exploatație se calculează după formula procentului de calamitare, care trebuie să depășească 30 la sută, înmulțit cu cuantumul pe hectar.

”Am spus încă de la începutul primăverii că anul acesta toți fermierii care au avut pagube, cauzate de către această secetă puternică pedologică, vor fi despăgubiți. Am modificat atunci legislația, am trimis echipele pe teren, s-au centralizat toate datele, am făcut verificările, astfel încât despăgubirile să fie cât mai obiective. Am emis norma legislativă, am făcut prenotificarea la Comisia Europeană, pentru că așa se face, trebuie respectate orientările Uniunii Europene, am primit observațiile, le-am corectat, am făcut și calculele pe care la un moment dat le-am comunicat dumneavostră, am prins și în rectificarea de buget și acum, forma finală a ordonanței de urgență este trimisă atât spre guvern, cât și spre Comisia Europenă”, susține Adrian Oros.

Compensațiile acordate ce ajutor de stat reprezintă sub 40 la sută din devizele de cheltuieli pentru fiecare cultură de toamnă calamitată, elaborate de către Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, iar despăgubirile se calculează în funcție de procentul de calamitare a culturii. Compensațiile financiare pentru pagubele cauzate de secetă în culturile agricole pot fi solicitate de la centrele Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până în data de 14 august inclusiv.

Pentru informații complete poate fi contactat Centrul județean Timiș din cadrul al APIA, nr. tel. 0256.494.955, 0256.494.995, e-mail: [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *