Despăgubiri pentru fermierii loviți de secetă

Ministerul Agriculturii a finalizat proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat destinate producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului trecut, dar acestea au fost afectate de seceta pedologică în lunile care au urmat.

Potrivit proiectului, aflat în perioada de dezbatere publică înainte a fi aprobat de guvern, aproape 35.000 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică și o suprafață de 1.168.064,79 de hectare cu culturi înființate în toamna anului 2019 a fost calamitată la nivel național. Situația se prezintă, conform centralizării datelor și prevederilor din proiectul de act normativ, defalcată pe culturi.

Astfel, la grâu – 833.213,53 hectare afectate, iar cuantumul compensării pierderilor e de 925 de lei/ha; secară, 314,5 ha, cuantum 925 de lei/ha; triticale, 5.112,51 ha, cuantum 805 lei/ ha; orz, 175.680,44 ha, cuantum 912 lei/ha; orzoaică, 16.613,71 ha, cuantum 951 lei/ha; ovăz 628,69 ha, cuantum 772 lei/ha; rapiță 136.501,41 ha, cuantum 1.002 lei/ha.

Compensațiile acordate ca ajutor de stat reprezintă sub 40 la sută din devizele de cheltuieli pentru fiecare cultură de toamnă calamitată, elaborate de către Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, iar despăgubirile se calculează în funcție de procentul de calamitare a culturii.

Astfel, valoarea despăgubirii se calculează sub formula procentului de calamitare, care trebuie să depășească 30 la sută, înmulțit cu cuantumul pe hectar. Despăgubirile, care ar urma să fie plătite începând din septembrie, pot fi solicitate de la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până în data de 14 august inclusiv, prin completarea unui formular tipizat.

Pentru informații detaliate poate fi contactat Centrul județean Timiș din cadrul al APIA, nr. tel. 0256.494.955, 0256.494.995, e-mail: [email protected]


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.