Descoperire uimitoare în Munţii Vrancei, într-o zonă sălbatică, rareori călcată de om

Descoperire uimitoare în Munţii Vrancei, într-o zonă sălbatică, rareori călcată de om

Cercetătorii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca anunţă că au făcut o descoperire uimitoare în Munţii Vrancei, unde au găsit o fosilă de biban de mare, cu o vechime de 33 de milioane de ani.

Cercetătorii spun că au descoperit cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa. Echipa care a făcut descoperirea a fost formată din dr. Ionuţ Grădianu (UBB şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ), dr. Marian Bordeianu (UBB), respectiv prof. dr. Vlad Codrea (UBB), potrivit news.ubbcluj.ro.

Specia Dicentrarchus oligocenicus, veche de aproximativ 33 milioane de ani  a fost descoperită în sud-estul României, în judeţul Vrancea, pe valea pârâului Coza, într-o zonă sălbatică, rareori călcată de om.

CITEȘTE ȘI: Patru candidați pentru fotoliul de șef al Poliției Locale Timișoara

Cei trei specialişti din cadrul Laboratorului de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului al Universităţii Babeş-Bolyai, alături de Dr. Nicolae Trif (Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu) au mai prezentat, în anul 2018, o faună de peşti fosili din aceeaşi regiune, cuprinzând şapte specii (un rechin şi şase peşti osoşi), însă niciuna nu are valoarea sistematică a noii forme, nouă pentru ştiinţă.

Ce este bibanul de mare sau lavracul

Această descoperire nu doar că îmbogăţeşte zestrea paleontologică naţională şi internaţională, dar constituie şi un exemplu elocvent care arată că cercetările geologice şi paleontologice din România pot ajunge la niveluri înalte atunci când sunt bazate pe pasiune.

Lavracul sau bibanul de mare european este unul dintre peştii marini cu cea mai mare importanţă economică care se găseşte în crescătoriile din Europa. Acest peşte migrator vieţuieşte în estuare, lagune şi zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane şi din zonele estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului a fost intens studiat în vederea creşterii în scopuri comerciale, însă, până acum se cunoşteau foarte puţine date despre strămoşii săi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns