Descoperire atipică pe o insulă din largul coastelor Croaţiei. „Mi-am spus: poate că e ceva natural, dar poate că nu”

croatia insula

O descoperire inedită a fost făcută de arheologi, pe o insulă aflată în largul coastelor Croaţiei: o aşezare umană cu o vechime de aproximativ 6.000 de ani, transmite Agerpres. Mate Parica examina imagini obţinute din satelit care prezentau litoralul croat, când a remarcat un detaliu neobişnuit.

CITEȘTE ȘI: Povestea „Tărâmului fără întoarcere”, o fostă insulă. „Sunt multe legende despre acest loc”

„Mi-am spus: poate că este ceva natural, dar poate că nu”, a spus arheologul, profesor la Universitatea din Zadar, potrivit Agerpres. 

O zonă amplă, situată la mică adâncime, se contura pe fundul mării dinspre ţărmul estic al Insulei Korcula

Parica şi un coleg au decis să facă scufundări şi au descoperit ceea ce pare să fie o aşezare umană din Neolitic, datând din jurul anului 4500 î.e.n., construită pe o mică bucată de teren care era legată de insula principală printr-o fâşie îngustă de pământ. „Am găsit câteva obiecte din ceramică şi cuţite din silex”, a declarat el.

Marta Kalebota, coordonatoarea colecţiei arheologice de la Muzeul Municipal din Korcula, este de părere că localizarea acelei aşezări umane este deosebit de neobişnuită: „Pentru moment, nu cunoaştem alte descoperiri similare care să fi fost făcute în alte zone ale lumii şi care să se refere la o aşezare din Neolitic, construită pe o insuliţă legată printr-o fâşie îngustă de pământ”.

Și Parica consideră că descoperirea unei aşezări neolitice pe o insulă este una atipică, deoarece majoritatea au fost găsite până acum în peşteri.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *