Descinderi transfrontaliere de amploare. Opt percheziții domiciliare pe raza județului Timiș

migranti diicot

Procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat opt percheziții domiciliare pe raza județului Timiș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de migranți.

În cauză există suspiciunea că, în perioada 2014 – 2018, grupul infracţional cu caracter transfrontalier a acţionat în mod coordonat prin organizarea deplasărilor frauduloase a cetăţenilor din Irak, Iran şi Siria către state din vestul Europei, prin îndrumarea, călăuzirea, transportul, transferul şi adăpostirea acestora, prin ţările de tranzit de pe rutele Irak/Iran/Siria – Turcia – Grecia/Bulgaria/Serbia – România, cu destinația finală Germania, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 2.000 euro şi 20.000 euro/persoană.

Pe calea cooperării judiciare internaționale, în luna noiembrie a anului 2018, a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă formată din autorităţile judiciare din România, autorităţile judiciare din Germania, autorităţile judiciare din Marea Britanie şi autorităţile judiciare din Ungaria.

În urma cercetărilor s-a stabilit că transporturile de migranților care ajungeau pe teritoriul României plecau din Timişoara către țările din vestul Europei și se derulau pe parcursul a cel puţin 20 de ore până la destinaţie, fiind efectuate de cele mai multe ori cu mijloace de transport de tip camion. Migranții erau ascunși pe parcursul acestor călătorii, în interiorul remorcilor, printre mărfurile transportate.

Ei nu aveau acces pe parcursul călătoriei la mâncare, apă şi acces la toaletă. În anumite situaţii, din cauza lipsei oxigenului, dar în ciuda temperaturilor mai scăzute, migranții preferau să taie părţi din prelata remorcii pentru a ventila spaţiul în care se aflau. Perchezițiile efectuate în această cauză au fost simultane, pe teritoriile Germaniei, Turciei și României, iar în urma acțiunilor din țara noastră, la sediul DIICOT au fost duse patru persoane, suspectate că au sprijinit gruparea infracțională, pentru care s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. În cadrul acțiunii, doi polițiști români au participat la cele 5 percheziții efectuate pe teritoriul Germaniei, iar doi omologi din Germania au acționat la perchezițiile efectuate pe teritoriul țării noastre.

În urma investigațiilor desfășurate, patru persoane (șoferi) au fost deja condamnate în Germania la pedepse cuprinse între un an și opt luni și cinci ani de închisoare, o altă persoană a fost trimisă în judecată de autoritățile maghiare, iar liderul grupării a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile germane și urmează a fi extrădat. În același timp, autoritățile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecți bănuiți că ar fi sprijinit gruparea infracțională, iar o alta persoană (membră a grupării transfrontaliere cu atribuții de organizare al transporturilor frauduloase de migranți pe segmentul Serbia – România, România – Germania) a fost reţinută pe teritoriul Greciei.

În cadrul anchetei, a fost documentată activitatea infracțională a unui număr total de 36 de suspecți, care ar fi reuşit să organizeze de traficarea ilegală a 580 de migranți depistați pe teritoriile Germaniei, Ungariei și României. Sumele de bani obținute din desfășurarea activităților infracționale se ridică la aproximativ două milioane de euro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Descinderi transfrontaliere de amploare. Opt percheziții domiciliare pe raza județului Timiș

  1. Migranți Fericiți prin România!
    Traficați Ca printr-o țară normală!
    Vânduți pe o mână de arginți.
    Vai de săracele suflete voastre, traficați și traficanți.

Lasă un răspuns