Demnitari bogați, demnitari săraci, la Timişoara?

primarie prefectura

Case, terenuri, depozite bancare, acțiuni, tablouri, bijuterii, chiar și o dronă se regăsesc pe declarațiile de avere ale liderilor administrației locale.

Conform legii privind integritatea în exercitatea funcțiilor și demnităților publice, funcționarii de stat, mai mult sau mai puțin înalți, precum și aleșii poporului ori ai comunităților locale trebuie să-și depună, anual, cel târziu până la 15 iunie, declarațiile de avere și de interese, iar acestea să fie făcute publice, pentru ca tot românul să afle cine îi diriguiește destinul și pe câți bani.

În general, nu se remarcă probleme în această privință, iar dacă ele există sunt de competența altor instituții, tot ale statului. Mai-marii din administrația publică timișeană și-au făcut publice, în aceste zile, declarațiile de avere și pe cele de interese. Unii sunt mai avuți, alții mai puțin, ba chiar au și credite pe la bănci, dar despre nici unul nu se poate spune că stă rău din punct de vedere material.

Articolul 4 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice prevede, la alineatul 1, că declarațiile de avere și de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcție ori de la data începerii activității, iar la alineatul 2, că persoanele prevăzute de această lege au obligația să depună sau să actualizeze declarațiile de avere și interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie.

Case, terenuri, depozite bancare, acțiuni…
Toți cei 45 de angajați ai Prefecturi Timiș au declarațiile de avere și de interese postate de site-ul instituției. Despre prefectul Eugen Dogariu nu se poate spune că este un om bogat, dar nici unul sărac. El deține împreună cu soția un teren la Bogda, o casă în Timișoara și un autoturism Volkswagen din 2007. Are active financiare în lei, dar și două credite, unul cu termen de rambursare în 2020, iar celălalt în 2045. Anul trecut, Eugen Dogariu a avut un salariu lunar mediu de 6.560 de lei.

Subprefectul Zoltan Marossy deține două apartamente în Timișoara și o jumătate dintr-un spațiu comercial în localitatea Șemlac, județul Arad. În averea suprefectului se mai regăsesc un Renault Clio și un Fiat Panda, un depozit în lei și o participare la un fond de investiții sau echivalent în euro.

O privire pe pagina de internet a Consiliului Județean Timiș ne arată că și aici funcționarii, dar și aleșii și-au depus declarațiile de avere și interese, acestea putând fi vizualizate. Averea președintelui Titu Bojin este, în general, știută: terenuri și o casă la Remetea Mare, bijuterii de 7.000 de euro, acțiuni la trei societăți comerciale, dar și datorii față de două persoane fizice. Anul trecut, președintele CJT a încasat un salariu de circa 4.600 de lei lunar, dividende de 36.000 de lei și venituri din valorificarea animalelor de 49.000 de lei.

Vicepreședintele CJT Florian Zanfir deține, împreună cu soția, mai multe terenuri în Timiș, în Brăila și în Argeș, două apartamente, două spații comerciale și o casă în Timișoara, o casă la Topolovățu Mare și una în județul Argeș, un Fiat Punto și un Mercedes B180, precum și un depozit bancar în euro.

Celălalt vicepreședinte, Călin Dobra, deține câte un sfert din două terenuri intravilane situate în Lugoj, două apartamente și câte un sfert din două spații comerciale tot la Lugoj, precum și un apartament la Arad, împreună cu soția. De asemenea, mai are un autoturism Skoda și bani la mai multe bănci, dar și două credite cu termene în 2017 și 2038. Anul trecut, Călin Dobra a avut un salariu de vicepreședinte de 4.100 de lei lunar, obținând și venituri din închirierea a două apartamente.

Secretarul județului Timiș, Ioan Dănuț Ardelean, a trecut în declarația de avere un teren agricol la Sânnicolau Mare, o casă în Timișoara, un depozit în lei la bancă, precum și un credit cu termen în 2016. Anul trecut, secretarul CJT a avut un salariu lunar de 4.800 de lei. Toți consilierii județeni, precum și funcționarii publici angajați au declarațiile de avere vizibile pe site-ul instituției.

Tablouri, bijuterii și un apartament la Viena
Primul dintre angajații cu funcții înalte din primăria Timișoara ale cărui declarații de avere și de interese pe anul 2014 au devenit vizibile pe pagina de internet a instituției a fost administratorul public Sorin Drăgoi. Acesta deține un teren în Dumbrăvița și unul în Timișoara, o casă în Timișoara și o jumătate dintr-un apartament la Viena, o semiremorcă, un autoturism Fiat 1100 din 1939 și unul Mini Cooper, ceasuri estimate la 30.000 de euro și tablouri în valoare de 10.000 de euro. City-managerul mai are depozite bancare serioase în euro și în lei, a acordat un împrumut unei societăți comerciale în valoare de un milion de lei, având și datorii la bancă, cu termenul în acest an. Ca angajat al Primăriei Timișoara, Sorin Drăgoi a obținut venituri medii de 3.650 de lei lunar, dar a mai câștigat anul trecut și 71.372 de lei din cedarea folosinței bunurilor.

Primarul Timișoarei nu se consideră bogat
Încă înainte ca declarația sa de avere pe anul 2014 să fie vizibilă pe internet, primarul Nicolae Robu a scris, acum câteva zile, despre aceasta pe Facebook: ”Eu, după patru mandate de prorector, două de rector – ultimul cumulat cu un mandat de senator al României – și trei sferturi de mandat de primar, locuiesc în același apartament de bloc cu patru camere dobândit în 191, am o mașină second-hand Renault Laguna din 2001 și, ca agoniseli peste strictul necesar, am un al doilea apartament de bloc (cu trei camere), din 2004, un teren intravilan de 1.000 mp din 2005 și conturi bancare totalizând sub 10.000 de euro (mașina Cielo n-o mai număr, știută fiindu-i valoarea)”. Conform declarației sale de avere, în anul 2014, Nicolae Robu a realizat venituri de 221.737 de lei, din care 67.796 de lei din salariul de primar (5.649 de lei lunar) și 152.266 de lei din activități didactice și de cercetare ca profesor universitar. De asemenea, Robu a declarat că, de Sf. Nicolae, a primit cadou o dronă, în valoare de peste 500 de euro.

Un viceprimar milionar, altul cu credit de la bancă
Viceprimarul Traian Stoia stă bine cu averea, în declarațuia sa figurând două terenuri intravilane, un apartament și o casă, precum și depozite bancare care trec de un milion de lei. Pe lângă acestea, dividendele ridicate în anul 2014 pălesc, având în vedere că au valoarea de ”doar” 46.000 de lei.

Celălalt viceprimar, Dan Diaconu, a trecut în declarația de avere 50 la sută dintr-un teren moștenit la Giarmata Vii, o casă și un apartament, ambele împreună cu câte o altă persoană. Soția viceprimarului are un cont curent sau un card la bancă, iar Dan Diaconu are de rambursat până în 2020 un credit la o altă bancă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *