Demers la Ministerul Culturii pentru deblocarea Capitalei Culturale Europene

bucult

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a fost plecat la București pentru proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. „Am avut, împreună cu Alin Nica, ministrul culturii Bogdan Gheorghiu și cu secretarul de stat Demeter Andras o discuție bună, care poate fi premiza deblocării proiectului. Mă bucur să vă informez că finanțarea de la bugetul de stat a proiectelor de infrastructură, deja inițiate de Primăria Timișoara în cadrul Capitalei Culturale, s-a deblocat. Domnul ministru a semnat chiar ieri normele de aplicare a OUG 42/2019 privind alocarea acestor finanțări și sperăm că vom încheia, în scurt timp, cu Ministerul Culturii primele contracte de finanțare”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

CITEȘTE ȘI: Taxa pe pariuri va merge către sport

Primăria Municipiului Timișoara are prevăzute în acest act normativ cinci obiective de finanțare, cu un buget total de aproape 106 milioane de lei, iar la trei din acestea au fost demarate deja lucrările din surse proprii (refuncționalizarea fostului spital de dermatologie într-un centru multicultural și reabilitarea cinematografelor Victoria și Dacia), cu un al patrulea în pregătirea lansării licitației (reabilitarea parțială a corpurilor A1, A2 și B ale Palatului Culturii). Primarul Timișoarei a discutat cu echipa ministerului și propunerea primăriei de a adăuga alte obiective acestora, care să fie integral finalizate până în anul în care Timișoara deține titlul, dar și o alocare viitoare mai flexibilă.

„Salut angajamentul Ministrului Culturii de a numi, în scurt timp, un reprezentant în consiliul director al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Această numire va fi un prim pas în deblocarea asociației, aflată din 14 iulie 2020 în impas din lipsa unui consiliu director funcțional. Aceasta este o condiție necesară, dar nu suficientă, pentru ca asociația și întreg programul să reînceapă să funcționeze și o urgență. Următorii pași sunt completarea consiliului director și modificarea statutului asociației pentru a clarifica și eficientiza funcționarea acesteia. În paralel, pentru a debloca programul, Primăria Timișoara va demara, prin Centrul de proiecte al municipiului, finanțarea de proiecte, în acest an, pentru Capitala Culturală. Bugetul a fost deja alocat Centrului”, a explicat Dominic Fritz.

În pregătirea vizitei de monitorizare a Comisiei Europene privind Programul Timișoara –Capitală Europeană a Culturii 2023, ce va avea loc în luna iunie a acestui an, s-a convenit cu Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș colaborarea cu toate instituțiile implicate în finalizarea raportului privind stadiul programului și angajamentele pentru anul 2023.

„Am găsit programul Capitalei Culturale în stare de comă și am făcut, încă din noiembrie, eforturi să-l resucităm, printr-o comunicare constantă cu actorii culturali timișoreni, cu Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș. Sper că astăzi am făcut un pas decisiv pentru deblocarea Programului”, a concluzionat primarul.

„Reafirm ce am spus în repetate rânduri: Consiliul Județean Timiș susține ideea folosirii actualei structuri de implementare așa cum a fost ea descrisă în dosarul de candidatură. De asemenea, am cerut nominalizarea comisarului guvernamental, postul fiind deja înființat și organigrama schimbată. Un subiect fierbinte a fost modul în care repornim proiectul TM2023 astfel încât la monitorizarea Comisiei Europene din iunie să nu ne trezim în fața unui dezastru. Din păcate, există mari întârzieri în ceea ce privește atât finanțarea programului artistic, cât și a programului de investiții. Am discutat despre modificări legislative care să facă derogări de la legislația din domeniul achizițiilor publice pentru a grăbi realizarea investițiilor, dar și accelerarea procedurilor administrative de avizare și aprobare a documentațiilor tehnice la nivel local. Eu am propus descentralizarea la nivelul Primăriei Timișoara și CJ Timiș a finanțării de la Guvern și am cerut o reeșalonare a bugetului pe anii rămași. Totodată, am readus în atenția partenerilor finanțatori semnarea unui angajament tripartit la nivel înalt, astfel încât să transmitem împreună, Consiliul Județean Timiș, Primăria Timișoara și Ministerul Culturii, un mesaj puternic că sprijinim în mod real programul TM2023. Susțin proiectulul TM2023 din toate punctele de vedere. Sub conducerea mea, CJ Timiș și-a îndeplinit la zi obligațiile care îi revin, iar personal, ca timișorean, sunt cu sufletul alături de acest proiect. Am pus la dispoziția partenerilor instituționali toată experiența mea ca expert european în acest domeniu, cu convingerea că împreună vom face din TM2023 un proiect de care să fim mândri mulți ani de acum încolo”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, după întâlnirea de la Ministerul Culturii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *