Declararea și plata contribuțiilor sociale pentru PFA şi nu numai

anaf 4

Revoluția fiscală intrată în vigoare la 1 ianuarie 2018 a generat obligații de declarare și plată a contribuțiilor sociale pentru un număr foarte mare de persoane fizice.

Astfel, această categorie de contribuabili care au obţinut venituri în 2017 (sau vor obţine în 2018), altele decât cele salariale şi care depăşesc 12 salarii minime pe economie, au obligaţia de a-și plăti singure contribuţiile pentru sănătate şi pentru pensii.

În cazul persoanelor angajate în baza unui contract de colaborare, pe drepturi de proprietate intelectuală ori de prestări servicii, angajatorul le reţine şi le plăteşte impozitul pe venit, însă acești contribuabili trebuie să depună la fisc, până la 31 ianuarie, formularul 600.

De asemenea, aceeași obligație o au și contribuabilii care obţin venituri, altele decât cele salariale, respectiv, din activități independente, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, silvicultură și piscicultură sau din alte surse, şi venitul anual depăşeşte nivelul a 12 salarii minime pe economie (noul salariu minim brut pe economie, începând cu 1 ianuarie, fiind de 1.900 de lei), respectiv de 22.800 de lei anual, care trebuie să-şi declare şi să-şi plătească singuri contribuţiile.

Plăţile se vor face trimestrial în patru rate (până la 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie). Sunt scutite însă de depunerea acestei declarații persoanele care în anul precedent au realizat venituri cumulate din activităţi independente sub nivelul plafonului minim şi pensionarii. Contribuțiile pentru pensii şi pentru sănătate se vor plăti separat.

Se estimează că numărul celor aflați în situația aceasta, la nivel de țară, este de peste 1,6 milioane de contribuabili. De menționat că declarația 600 poate fi depusă și online pe portalul ANAF sau prin spațiul privat virtual, direct la unitățile fiscale sau prin poștă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns