Debitele râurilor din Banat, în scădere

Pământul crapă din cauza secetei la început de aprilie. Deşertul din Oltenia se extinde spre Banat, Muntenia şi Dobrogea

Temperaturile ridicate care s-au înregistrat în ultima vreme, cumulate cu lipsa precipitaţiilor, au dus la instalarea secetei, care se face simţită în zona de vest a ţării.

Agricultorii timișeni – și nu numai ei – sunt tot mai îngrijoraţi şi stau cu ochii spre cer în aşteptarea unor nori care să aducă ploaia, una care să crească umiditatea solului.

La solicitarea unor primari din comunele timişene, specialiştii de la Administraţia Bazinală de Apă Banat au fost nevoiţi să apeleze la rezervele de apă din lacul Surduc, pentru a asigura „debitul de servitute” pentru pârâul Gladna, care era aproape secat. Astfel, zilnic se evacuează, timp de trei ore, câte 2- 3 metri cubi pe secundă.

La ora actuală, debitele râurilor din Banat sunt scăzute, mult sub cotele medii multianuale. Bega în secţiunea Făget are un debit de 1,5 mc/s faţă de 3,31 mc/s-media multianuală a lunii iulie, iar în secţiunea Remetea Mare -7,5 mc/s (faţă de 15,2 mc/s media multianuală).

Pe râul Timiş, în secţiunea Lugoj, în amonte – 6,8 mc/s (faţă de 33,2 mc/s – media multianuală), iar în seţiunea Şag -1,44 mc/s (faţă de 28 mc/s -media multianuală). Chiar şi la Gătaia, debitul Bărzavei este de 2,53 mc/s, faţă de media multianuală a lunii iulie de 5,33.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *