De zece ori mai puține teste, de două ori mai puține cazuri. Expert în sănătate: „Eu nu am nici o explicaţie raţională”

Numărul de infectări continuă să scadă - 14.524 de cazuri noi în 24 de ore

Oficial, în România se îmbolnăvesc de două ori mai puţini oameni decât în urmă cu câteva săptămâni. Dar tot oficial, se fac de 10 ori mai puţine teste PCR. Explicaţia autorităţilor? Nu mai există cerere. Cu toate acestea, foarte mulţi români s-au izolat şi se tratează acasă după ce şi-au făcut teste rapide.

De două săptămâni, numărul de teste prelucrate atât la stat, cât şi la privat, a scăzut treptat. De la 45.000 de teste pe 16 decembrie, la 4.000 de teste pe 26 decembrie. Chiar şi aşa, rata de pozitivare rămâne mare, aproximativ 30%, conform observatornews.ro.

În ultima săptămână, în laboratoarele din spitale şi în cele private s-au prelucrat de şapte ori mai puţine teste decât capacitatea totală de testare a României.

Răzvan Cherecheș, expert în politici de sănătate: „Eu nu am nicio explicaţie raţională. Sincer, sunt perplex de această situaţie. Activitatea de testare ar trebui să funcţioneze independent de sărbători şi de weekenduri. De asta se lucrează în ture, de asta se prioritizează. Testarea este o prioritate pentru sănătatea din România. De infectat, ne infectăm şi de sărbători în weekenduri”.

Autorităţile pun numărul mic de teste pe seama faptului că nu este cerere. Un argument absurd în ochii experţilor în sănătate publică.

Continuarea pe observatornews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns