De peste doi ani, funcționarii Primăriei Timişoara evită să demoleze o construcţie ridicată ilegal

Cu o decizie definitivă în buzunar care îi dă dreptul să demoleze, pe cheltuiala vinovatului, un imobil ridicat prin încălcarea autorizației de construire, Primăria Municipiului Timișoara (PMT) pare să fie încurcată de verdictul instanței. De peste doi ani, funcționarii municipalității dorm în papuci, exasperându-l pe fostul inginer constructor, actual pensionar, Vasile Măcicășan, vecin cu casa în chestiune.

Intervenient în procesul deschis de primărie împotriva proprietarului imobilului construit ilegal, domnul Măcicășan a expus în fața instanței aspectele care-l vizau direct pe el, elocvente, în același timp, pentru modul în care s-a edificat casa cu pricina, iar completul de judecată a consemnat următoarele: “(…) pârâtul a demolat doar o parte din construcție și a început ridicarea și, respectiv, extinderea așa cum se află în prezent, din punctul său de vedere (al intervenientului – n.r.) încălcând autorizația obținută și implicit dispozițiile legale în materie de construcții.

În acest sens, (intervenientul – n.r.) a sesizat organele de control din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, Inspecției de Stat în Construcții, în scopul luării măsurilor ce se impun, deoarece maniera în care pârâtul înțelegea să extindă construcția îi încălca dreptul său de proprietate și îi punea în pericol integritatea corporală și chiar viața. Le-a solicitat acestora să se deplaseze de urgență și să constate ceea ce și el a constatat și anume: pârâtul Balintoni Giuliano extindea casa cu o structură de fier-beton peste o parte din calcanul existent ce trebuia demolat, calcan aflat într-o avansată stare de degradare și care nu are o fundație de rezistență.

Vasile Măcicășan ne arată învelișul de polistiren al zidului cu fisuri

 

Organele de control ale unităților sesizate s-au deplasat la fața locului și au acționat în consecință, luând măsurile ce au fost arătate în cuprinsul acțiunii introductive (s-a încheiat un proces-verbal de contravenție, s-a stabilit o amendă de 3.000 de lei și s-a dispus sistarea lucrărilor până la intrarea în legalitate, iar în caz contrar desființarea lucrărilor executate – n.r.).

Deși s-a dispus sistarea lucrărilor, acesta (pârâtul – n.r.) nu s-a conformat, a finalizat lucrarea, acoperind cu tencuială și ulterior cu polistiren partea din zid ce trebuia demolată. Pârâtul, finalizând lucrarea prin aplicarea finisajelor exterioare, a intrat pe proprietatea sa cu aproximativ 20 de centimetri, reprezentând tencuielile și polistirenul aplicat pe fațada ce se învecinează cu proprietatea sa.

Din cercetările ce au fost efectuate și de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, în dosarul nr. 2531/P/2011, rezultă faptul că există mai multe nereguli constatate la lucrările efectuate de către pârât și faptul că acesta a continuat executarea lucrărilor după ce s-a dispus de către reclamantă sistarea acestora, motivând că se află în perioada de valabilitate a autorizației de construire.

Organele au constatat că există fapta săvârșită, dar că nu este de o gravitate deosebită, motiv pentru care i se aplică o amendă în sumă de 1.000 lei (…) În concluzie, pârâtul a încălcat autorizația de construire prin amplasarea greșită a construcției pe parcelă, prin executarea unor lucrări de zidărie în continuarea calcanului existent ce trebuia demolat și care nu are fundație de susținere, existând pericolul tasării construcției și deplasării calcanului înspre proprietatea sa”.

Fotografiile făcute de domnul Măcicășan pe durata lucrărilor sunt elocvente: vechiul zid de pământ a fost păstrat în structura noii case

 

Cum arătam mai sus, toate aceste nereguli îl afectau direct pe Vasile Măcicășan, dar încălcările autorizației de construire vizau și alte aspecte, toate împreună determinând Primăria Timișoara să deschidă procesul împotriva proprietarului imobilului de pe Strada Gospodarilor nr. 7.

 

Pericol în stare latentă

Exasperat, cum spuneam, dar totodată decis să nu se lase până ce Primăria Timișoara nu va pune în aplicare decizia Tribunalului Timiș, Vasile Măcicășan ne-a explicat rațiunea pentru care luptă cu atâta îndârjire:

„Nu mă cramponez de ăia 19-20 de centimetri pe care i-a luat din proprietatea mea. Dar nu vreau să mor și să-l las pe fiul meu aici, în pericol să se prăbușească asupra sa zidul acela construit ilegal, cu fisuri acoperite cu polistiren și înălțat deasupra calcanului degradat! Nu pot să o las așa, că am fost inginer constructor atâtea zeci de ani și știu ce vorbesc!”.

După o viață petrecută în domeniul construcțiilor, venerabilul timișorean este conștient de pericolul pe care-l reprezintă operațiunile executate prin încălcarea autorizației de construire

 

Dar să vedem ce spune mai exact sentința civilă emisă în 3 martie 2014 de către Judecătoria Timișoara și rămasă definitivă în urma deciziei Tribunalului Timiș din 18 mai 2015:

„Obligă pârâtul la desființarea construcțiilor ilegal executate (contrar autorizației de construire nr. 1751/8.10.2010) și încadrarea lucrărilor în prevederile autorizației de construire, la imobilul din Timișoara, Strada Gospodarilor nr. 7, în termen de trei luni de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii; în caz contrar autorizează reclamanții la executarea acestor lucrări pe cheltuiala pârâtului”.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 Răspunsuri “De peste doi ani, funcționarii Primăriei Timişoara evită să demoleze o construcţie ridicată ilegal

 1. Cum poate un moș sa vorbeasca ,, ca el defapt nici na locuit niciodata in casa aceia…si al doilea rand pică casa.. si noci curatenie nu face… stiu bine…..omul acesta a terorizat toata zona girocului… construcția a fost legal facuta cu autorizația de la primărie….. este un procisoman… cand a pierdut procesul cu proprietarul casei… a dat in judecata si primăria… in două cuvinte el a vrut defapt terenul… așa că nu mai apărați așa oameni.. daca nu știți…..

  1. Domnul „procesoman” despre care vorbiti ,este cel de la care eu am cumparat casa,se numea Codau Nicolae si este demult decedat.Cum pretindeti ca cunoasteti bine zona,ar trebui sa stiti asta.
   Eu sunt fiul celui care apare in imaginile publicate, inginerul constructor Vasile Macicasan,si va asigur ca sunteti intr-o totală confuzie si legat de încălcarea inadmisibilă a celor prevazute in autorizația de construire a casei învecinate cu mine.
   Dr.Dan Macicasan

 2. CU MULT TUPEU …SI IN DISPRETUL LEGII SI A BUNULUI SIMT.

  PS. AM SI EU O SPETA IN CARE UN MARE MAHĂR DIN TIMISOARA-A MONTAT UTILAJE GRELE PE ACOPERISUL TERASA COMUN, FARA AUTORIZATIE SI FARA ACORDUL VECINILOR…IAR ACUM NE LUPTAM CU EL SA SI LE DE A JOS …CA SUNT DEJA RUGINITE IAR EL NU VREA.
  NU AVEM CE SA -I FACEM CA CICA AU TRECUT 2 ANI DE CAND LE -A MONTAT !
  CE FEL DE LEGI SUNT IN TARA ASTA?
  PS: UN PROF DE DREPT NE SPUNEA ASA: O TARA CU LEGI CARE NU SUNT RESPECTATE ESTE PE ACELASI NIVEL CU O TARA CE NU ARE LEGI …!

 3. Stau aproape..e vila unui bulibasa pe nume alexandru potcoava, aduce taraboante de afara si are cred si cateva „fete”

  1. Precizez ca nu am locuit acolo in perioada in care acesta a realizat constructia si respectiv aplicarea polistirenului si a tencuielii,insa mergeam zilnic la fața locului pentru a urmări îndeaproape daca acesta intra pe teritoriul meu.Nu am gasit niciodată schela fixă pe terenul meu,prevenindu-l pe acesta sa nu îmi încalce proprietatea in nici un mod.
   Intruna din zile,cand am gasit baloti de polistiren si alte materiale de construcție pe terenul meu,cat si franghii atârnate pe calcan si usa de la stradă deschisa cu incuietoarea distrusa, am chemat imediat poliția reclamand încălcarea proprietatii,fapt ce este consemnat in activitățile serviciului politiei.
   Dr .Dan Macicasan

   1. Bravo ! Si ce a facut politia? A sparge poarta cuiva si a patrunde pe propitatea lui este infractiune, deci politia se aude??? unde este cel ce a facut asta, in care inchisoare? ori s-a bulibasit totul „ca intr-o tara fara legi”?

Lasă un răspuns