De la Timișoara la Caransebeș, cu trenul, în mai puțin de o oră

De la Timișoara la Caransebeș, cu trenul, în mai puțin de o oră

Aceasta este promisiunea făcută de ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, după ce a anunțat că modernizarea căii ferate Caransebeș – Lugoj – Timișoara a fost scoasă la licitație, proiectul cu o valoare de trei miliarde de lei fiind propus pentru finanțare prin PNRR.

„Încă o veste bună pentru domeniul feroviar: au fost scoase la licitație pentru proiectare și execuție lotul 1 (Caransebeș-Lugoj, cu o lungime de 39,5 km) și lotul 2 (Lugoj – Timișoara Est, lung de 53,9 km). La finalizarea lucrărilor, timpul de parcurs dintre Caransebeș și Timișoara va fi de sub o oră pentru trenurile de călători, viteza maximă fiind de până la 160 de km/h. Ce cuprinde în mare proiectul de modernizare? Pe tronsonul 1: vor fi construiți 24 de km de linii noi; se vor reabilita 12 poduri și 49 de podețe; va fi construit un pasaj denivelat; se vor implementa patru instalații de centralizare electronică; se reabilitează clădirile pentru călători din Caransebeș, Zăgujeni și Găvojdia, iar cea din Căvăran se va reconstrui; încă o clădire nouă va fi ridicată în gara din Caransebeș, pentru mentenanța și revizia trenurilor. Pe tronsonul 2: vor exista 20 de km de linii noi; 14 poduri și 40 de podețe vor fi reabilitate și se va construi un pasaj denivelat; și pe acest tronson vor fi implementate instalații de centralizare electronică – cinci la număr; se vor reconstrui sau reabilita clădirile gărilor din stațiile Lugoj, Belinț, Topolovăț, Recaș și Remetea Mare”, a explicat Cătălin Drulă.

Tronsonul lansat la licitație de CFR SA face parte din proiectul de modernizare a liniei feroviare Caransebeș – Timișoara -Arad. Pe traseul existent calea ferată este simplă (cu excepția intervalului Zăgujeni-Căvăran, unde este cale dublă), electrificată, dotată cu instalație BLA și este dispusă atât în rambleu cu înălțimi între 0 și 6 metri, cât și în debleu cu adâncimi între 0 și 2 metri.

Proiectul de modernizare a tronsonului feroviar menționat include: îmbunătățirea geometriei traseului și sporirea capacității portante a căii pentru a permite circulația trenurilor cu viteza de până la 160 km/h; modernizarea staţiilor şi haltelor de mişcare de pe această linie, adaptând capacitatea acestora, conform volumului de trafic şi necesităţilor tehnologice; modernizarea clădirilor staţiilor de călători, incluzând construcţiile pasarelelor şi ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare; înlocuirea bretelelor şi a traversărilor dublă joncţiune cu schimbătoare de cale simple; dublarea liniei pe toată lungimea; înlocuirea de poduri, podeţe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătăţirea terenului de fundare și a terasamentelor; ridicarea niveletei căii și protecția antierozională a terasamentului de cale ferată în zonele inundabile; construirea drumurilor de întreţinere de-a lungul căii ferate (unde nu sunt disponibile drumuri publice); construirea a două clădiri de mentenanţă în staţiile Caransebeş şi Timişoara Nord; montarea de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot, pe segmentele de cale ferată ce străbat localități; instalaţii de centralizare electronică noi, în staţii şi introducerea sistemului de siguranţă ERTMS; modernizarea echipamentului de telecomunicaţii; înlocuirea echipamentelor liniei de contact şi din substaţiile de tracţiune electrică, instalarea unui sistem de control SCADA; montarea de încălzitoare de macaz pe liniile de primire-expediere, în staţii, în halte de mişcare şi la ramificaţii, pentru a combate efectele înzăpezirii liniei CF.

CITEŞTE ŞI: Mii de absolvenți vor veni, anual, la Timișoara

Procedura de atribuire se desfășoară sub incidența unei clauze suspensive, în sensul că semnarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor se va face numai după asigurarea sursei de finanțare. Se estimează că perioada pe parcursul căreia se aplică clauza suspensivă este de 12 luni de la aprobarea raportului procedurii. Cu alte cuvinte, dacă proiectului nu i se aprobă finanțarea prin PNRR, va trebui căutată o altă sursă sau se va renunța. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 26 iulie 2021, conform informațiilor din SEAP.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “De la Timișoara la Caransebeș, cu trenul, în mai puțin de o oră

Lasă un răspuns