De la orfelinat, la o afacere profitabilă în IT: Tânărul care a făcut din experienţa sa de viaţă o poveste de succes

Lucian Mustaţă este tânărul a cărui poveste de succes poate fi un exemplu demn de urmat. El a ajuns la orfelinat încă din primele zile de viaţă, după care, de la trei ani a crescut într-o casă socială. Prin ambiţie, muncă şi perseverenţă a ajuns expert în IT şi a reuşit să-şi deschidă propria firmă.

În vârstă de 29 de ani, Lucian Mustaţă a absolvit facultatea de Cibernetică, după care a făcut două masterate în Ştiintele Politice la SNSPA şi Managementul Informaţiei la ASE. În prezent, are propria afacere, o firmă de IT, a reuşit să aibă performanţe deosebite, un portofoliu complex şi are multe planuri pentru viitor. Spune că acest drum nu a fost uşor, pentru că a crescut iniţial la orfelinat. Spune că a avut succes pentru că a fost ajutat de organizaţia SOS Satele Copiilor, prin intermediul căreia a crescut într-o familie de tip social.

“Aveam trei ani când am ajuns în «satul copiilor», aşa îi spunem noi. Atunci, în prima generaţie din care eu am făcut parte, au decis să ia copiii de la centrele de plasament unde eu mă aflam de când aveam câteva zile. (…) Este exact ca un sat, cu 15 căsuţe, în fiecare casă sunt şase copii şi o mamă SOS. În acest sat am stat până la vârsta de 14 ani, ulterior am fost mutat la o comunitate de tineri unde ne-au pregătit ca să plecăm în viaţă. În această comunitate, am învăţat să gătim, să călcăm, să spălăm. Dacă eşti inclus într-o formă de învăţământ, atunci poţi beneficia de ajutorul organizaţiei până la vârsta de 26 de ani, cum a fost în cazul meu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Lucian Mustaţă, expert în IT.

Tânărul spune că a reuşit să-şi deschidă o afacere datorită faptului că a muncit mult şi a ştiut încă de mic unde vrea să ajungă.
“După ce am terminat facultatea m-am angajat la o bancă pe poziţia de project manager. Am strâns banii şi am reuşit să-mi deschid o firmă de IT. În prezent, am cinci angajaţi şi şase colaboratori. (…) Am deschis şi o platformă socială care a avut un mare succes. M-am gândit să fie o colecţie de date cu experienţa unor oameni, care să-i ajute pe alţii să înveţe din poveştile altora. Am lansat în 2014 un pilot, am avut vreo 60.000 de oameni care au intrat şi s-au înregistrat. Anul acesta voi mai lucra la el şi voi lansa platforma la nivel mondial”, a adăugat tânărul.
Lucian Mustaţă susţine că, deşi nu a crescut alături de părinţii lui, a avut şansa unei familii.

“Cel mai bine este să creşti în familie, însă dacă nu este posibil, a doua opţiune cea mai bună este acest tip de familie oferit de Organizaţia SOS Satele Copiilor. Copilul creşte într-o familie, are mamă şi fraţi. Are toate resursele necesare pentru a se dezvolta. Eu cred că nici în unele familii normale nu poţi avea atâtea resurse şi opţiuni, câte sunt în în acest proiect. (…) Noi am fost în casă şase copii, dintre care patru băieţi şi două surori. Cu ,,«fraţii sociali», aşa le spunem noi, mai ţin legătura, însă cel mai mult cu o soră”, a mai adăugat Lucian Mustaţă.

Tânărul recunoaşte că datorită oamenilor de acolo a reuşit să devină o persoană de succes.

“Eu nu cred că aş fi putut face nimic din toate lucrurile astea dacă nu aş fi avut ajutorul oferit de SOS Satele Copiilor. Are o mare importanţă organizaţia în viaţa mea şi un mare impact. În primul rând, mi-a oferit multe resurse, mulţi oameni care m-au susţinut. Chiar dacă aş fi fost într-o familie normală, nu aş fi putut face câte am făcut. SOS Satele Copiilor mi-a oferit posibilitatea să merg în vacanţe, biblioteci, conexiuni şi oportunităţi. M-au ajutat foarte multe să mă dezvolt. Tot organizaţia m-a ajutat să merg la facultate, să am o meserie, să-mi dau seama ce-mi place să fac”, a mai adăugat tânărul.

Lucian Mustaţă a reuşit să-şi cumpere şi un apartament.

“Eu chiar am reuşit să-mi iau o casă, un apartament, cu ajutorul lor. Am fost ultimul tânăr care a participat la acest program la nivel mondial. SOS Satele Copiilor m-a ajutat cu o parte din bani ca să-mi iau un apartament. Condiţia era ca noi, tinerii crescuţi în casele sociale, să avem anumiţi bani strânşi, să avem un job şi cumva să fim deja stabiliţi, iar astfel SOS Satele Copilor ne ajuta cu cealaltă parte din sumă. Eu am îndeplinit condiţiile, iar ei m-au ajutat”, a adăugat Lucian Mustaţă.

Tinerii care fac parte din organizaţia SOS Satele Copiilor pot beneficia de ajutorul ONG-ului până la vârsta de 26 de ani.

“Tinerii care părăsesc programele noastre, unii chiar şi la 26 de ani, sunt ajutaţi încă trei ani. În aceşti ani ei sunt ajutaţi cu sfaturi, sunt mentoraţi, le este evaluat succesul. Rata de succes de reintegrare în societate a tinerilor care părăsesc SOS Satele Copiilor este de 90%. În cei 25 de ani de existenţă, 400 de tineri au ieşit deja din programele noastre. 90% dintre ei sunt perfect integraţi în societate, ceea ce înseamnă că aceşti tineri au un loc de muncă, au un cămin, iar mulţi dintre eu au chiar şi o familie”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Ştefan Urziceanu, directorul departamentului de Comunicare şi Strângere de Fonduri a organizaţiei SOS Satele Copiilor.

În Bucureşti, Sibiu şi Bacău, există trei astfel de sate sociale, din care fac parte circa 200 de copii. Organizaţia poate admite copii cu vârsta de cel puţin trei ani. Din 2019, finanţarea acestui proiect va fi doar internă, ceea ce înseamnă că ONG-ul va trebui să acopere 83% din finanţare, 17% fiind acoperite de stat, scrie mediafax.ro.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns