De „Dvete Nedeli”, bulgarii din Dudeştii Vechi s-au distrat pe cinste / Foto

De "Dvete Nedeli", bulgarii din Dudeştii Vechi s-au distrat pe cinste / Foto

Localitatea timișeană Dudeştii Vechi a fost în sărbătoare la vreme de weekend, când întreaga comunitate a celebrat Zilele Comunei, numite „Dvete Nedeli„, ceea ce înseamnă, în bulgăreşte, „Două Săptămâni” şi stă mărturie, peste timp, despre o istorie legată de aceste meleaguri.

Când strămoșii bulgarilor bănăţeni de azi s-au instalat la Stár Bišnov, şi-au dorit, firește, să aibă biserica lor, locul lor de rugăciune, un spațiu în care să poată trăi după credința lor catolică, nu după rânduiala pravoslavnică a fraților de sânge din ţara de origine.

Pentru lăcașul de cult care există și azi în comună, Imperiul din acea vreme a alocat un buget absolut insuficient. Văzând asta, străbunii au pus mână de la mână, au lucrat împreună, au adunat și bani și au ridicat biserica așa cum au dorit-o: un edificiu impunător, închinat lui Dumnezeu.

Se zice că, din fondurile imperiale, au chefuit două săptămâni încheiate, de bucurie că și-au văzut visul împlinit, iar de atunci hramul de la Dudeştii Vechi, prăznuit anual în 15 august, a rămas în memoria colectivă drept „Dvete Nedeli”.

Chiar dacă, de data aceasta, bulgarii n-au petrecut două săptămâni, ci doar două zile, ele s-au dovedit a fi pline de evenimente interesante.

Testare medicală gratuită

În dimineaţa zilei de sâmbătă, echipa mobilă a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara a poposit la noul Centru Medical Dudeştii Vechi unde, pe toată durata zilei, în cadrul proiectului Thyro – Screen, a desfășurat în mod gratuit activităţi de screening pentru diagnosticul precoce al bolilor tiroidiene prin evaluare clinică și ecografică, precum și evaluări pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin (test Babeș Papanicolau).

Majoritatea doamnelor şi domnişoarelor din localitate au profitat de ocazie pentru a vedea cum stau cu sănătatea, dar şi-au găsit timp să se bucure şi de faptul că, tot sâmbătă, a fost Ziua porţilor deschise la noua staţie de apă din comună (probabil, cea mai modernă din judeţ), graţie căreia, la ora actuală, la robinetele dudeştenilor curge apă tratată cu ozon.

Spectacol folcloric

În seara aceleiaşi zile, în faţa Căminului cultural a avut loc un frumos spectacol folcloric susţinut de membrii Ansamblului Palucenka din Stár Bišnov şi de oaspeţii lor din Bulgaria, cei din Asociaţia “Falmis” din Sofia.

Mai întâi la biserică, apoi la distracţie

Duminică, de dimineaţă, dudeştenii şi oaspeţii s-au adunat la Sfânta Liturghie în curtea bisericii romano-catolice din centrul localităţii, care a devenit neîncăpătoare pentru cei ce au dorit să serbeze hramul după datină, iar după slujbă au depus coroane de flori la monumentul dedicat episcopului Nikola Stanislavici, părintele spiritual al bulgarilor bănăţeni din Stár Bišnov.

Inegalabilele costume populare rămân „acasă”

După mesele festive la care au fost invitaţi oaspeţii bulgarilor din Dudeşti, a urmat o nouă rundă de distracţie în faţa Căminului cultural, unde publicul s-a delectat cu tradiţionalele jocuri ale pompierilor din comună, dar şi în incintă, unde s-a putut vizita expoziţia de costume populare tipice localităţii. Întrucât, la ora actuală, meşteşugul confecţionării lor nu se mai păstrează în totalitate, s-a ajuns la ideea ca, prin acest eveniment cu vânzare, anumite componene ale portului bulgarilor din Stár Bišnov să poată fi achiziţionate de oamenii locului, astfel încât ele să rămână în patrimoniul comunităţii.

Lansare de carte

Lansarea a două cărţi, una de reţete culinare tradiţionale şi o alta de poveşti pentru copii, s-a bucurat, de asemenea, de succes, iar un moment savurat cu deliciu, la propriu şi la figurat, a fost acela în care gospodinele au adus spre degustare mostre din bucatele prezentate în carte şi au arătat că se pricep şi la… teatru, jucând o scenetă plină de haz, cu tematică gastronomică.

Concert Teo Band

Sărbătoarea s-a încheiat – cum altfel? – cu un spectacol muzical susţinut în aer liber de Teo Catarov şi formaţia sa, care şi-a răsfăţat auditoriul cu piese din folclorul bulgăresc, dar şi cu altele din vastul său repertoriu, până târziu în noapte.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *