De ce recidivează infractorii? Ce spune un reputat psihoterapeut din Timişoara

recidivist

Statisticile recente arată că, în România, rata recidivei este de aproximativ 40 la sută. Aceasta înseamnă că aproape jumătate dintre persoanele condamnate la o pedeapsă privativă de libertate se reîntorc în închisoare.

În acest procent sunt incluși și tinerii care, potrivit legislației, nu pot fi încarcerați, ci trimiși într-un centru de reeducare. Motivele recidivei sunt însă complexe și vizează mai mulți factori.

”După ce au plecat, unii dintre ei s-au întors, spunând că nu știu ce să facă afară”, a afirmat conf. univ. dr. Alina Zamoșteanu, un cunoscut psihoterapeut din Timișoara.

Citeşte şi: Reacţia dură a lui Tudor Chirilă la adresa lui Dragnea după ce aceasta a declarat că Adamescu a murit în penitenciar

Chiar dacă urmează programe de consiliere, bine structurate, pe perioada în care sunt instituționalizați, tinerii nu devin pe deplin pregătiți pentru viața de dincoace de gratii. Sunt debusolați, nu știu încotro să se îndrepte, căror autorități să le ceară informațiile de care au nevoie sau cum să relaționeze cu cei din jur.

România nu are programe de reabilitare post – condamnatorie, care să-i ajute pe cei care au ispășit o pedeapsă să se reintegreze mai ușor în societate. Sesizând aspectul lacunar, Alina Zamoșteanu a început să dezvolte mai multe proiecte care să vină în sprijinul tinerilor aflați într-o astfel de situație.

Unul dintre ele, finalizat recent, vizează modalitatea de integrare pe piața forței de muncă a persoanelor condamnate. ”ILA Employability” a reunit 20 de beneficiari din România, Cipru și Spania, care au fost consiliați despre modul în care își pot găsi un loc de muncă, în ce fel să se prezinte în fața angajatorului sau cum să susțină un interviu.

Un alt motiv care îi aruncă din nou în spatele gratiilor pe tineri vizează mediul din care provine persoana condamnată.

”Intervenția este ineficientă dacă ai un singur factor în vedere. De aceea este necesară o abordare a tuturor sistemelor care acționează asupra tânărului. Familia reprezintă unul dintre ele. Prin urmare, este importantă nu doar schimbarea percepției despre sine, ci și a celor din jur”, a afirmat Alina Zamoșteanu, care este, totodată, și președintele Asociației de Terapie Familială si de Cuplu din Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *