De ce e frig în iunie? Climatologii explică anomalia şi motivul pentru care avem 14-15 grade în România

clima

Prognoza pe 4 săptămâni publicată de ANM nu aduce vești bune. În Iunie, vremea se va menține sub normalul termic și nu vom scăpa de ploi şi vijelii. Debutul rece al acestei luni ne este explicat de climatologi, pe contul de Facebook Climatologie si Prognoze globale

Climatologii ne explică importanța vortexului polar, fără a cărui existență nu ar putea exista nici clima așa cum o știm pentru că acționeazî ca un moderator. ”Vortexul și debutul rece al verii… Vortexul polar reprezintă un centru baric de presiune scăzută, de dimensiune foarte mari, ce reprezintă activitatea regiunii polare. Întrucât planetă noastră are 2 regiuni polare, fiecare are un vortex polar. În timpul iernii, vortexul polar are o înălțime foarte mare, vârful acestuia depășind stratosferă inferioară. În timpul primăverii (spre finalul acesteia în cazul emisferei sudice), vortexul polar își pierde partea superioară (cea stratosferică), iar partea troposferica slăbește puternic. Minimul sau pentru Emisfera Nordică este în luna Septembrie, când partea să inferioară atinge cea mai mică suprafață din timpul unui an. Începând cu luna Octombrie, vortexul își reia extinderea și climă emisferei trece din nou la configurația specifică anotimpurilor reci (toamna, iarnă, primăvară).

Importanța sa… Fără vortex polar, clima așa cum o cunoaștem nu ar putea există. În ansamblu, acesta funcționează că un moderator, eliberând treptat aerul rece acumulat în regiunea polară, inclusiv în perioada verii. Fără activitatea sa, deșertul ar cuprinde porțiuni majore din emisfera, iar clima ar fi una foarte agresivă, greu de suportat pentru om și pentru viață în general.

Activitatea anuală și multianuală… Vortexul polar are evoluții ciclice. Intensitatea sa este afectată de activitatea solară și de alte macrofenomene ciclice ce apar în atmosfera. Acest lucru este normal, stratosferă fiind un înveliș atmosferic unde schimbările sunt foarte bruște și puternice. În termeni simpli, putem descrie activitatea vortexului în 2 faze: Vortex intens și vortex perturbat. Aceste faze alternează, însă dacă e să privim evoluția în ansamblu, una domină. Regimul vortexului intens a dominat iernile 2018/2019 și 2019/2020, acestea fiind scurte și calde în majoritatea regiunilor țării, dar mai ales lipsite de intervale geroase. În același timp, la nivel emisferic, regiunea siberiană a fost marcată de ierni calde, stratul de zăpadă fiind unul redus” explică climatologii.

sursa: observator.tv


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *