De câți ani ai nevoie să îți cumperi o locuință de 55 mp în Timișoara, fără finanțare de la bănci

Timișoara a devenit orașul cu cele mai accesibile chirii. Diferența între municipiul de pe Bega și Cluj-Napoca este uriașă

De câți ani ai nevoie să îți cumperi o locuință de 55 mp în Timișoara, fără finanțare de la bănci

În ultimul Raport asupra stabilității financiare, publicat de Banca Națională a României (BNR), în decembrie 2022, se arată că pentru a cumpăra o locuință de 55 mp fără credit bancar, trebuie să muncești aproximativ 11 ani.

Cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari 10,8 ani pentru achiziția unei locuințe fără finanțare de la bănci, urmat de Brașov (9,8 ani), Constanța (9,5 ani), Timișoara (7,6) și București (7,5 ani), scrie Finzoom, citat de economedia.ro.

Atenție, calculele au exclus orice alte cheltuieli, precum cele de zi cu zi, facturile și așa mai departe. Informația se regăsește în Raportul asupra Stabilității Financiare, publicat recent de Banca Națională a României, document ce arată cum se poziționează România pe piața imobiliară comparativ cu țările din jur, precum și diferențele între diverse zone din România.

În comparație cu alte țări, pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproape 18 ani în Praga, în jur de 15 ani în Budapesta și în Varșovia și aproximativ 12 ani în Viena.

În ultimul an, prețurile apartamentelor din România au fost în creștere. Nu doar prețul locuințele noi construite a crescut (majorarea prețurilor la materialele de construcție, creșterea salariului minim în construcții), ci și cel al apartamentelor vechi.

CITEȘTE ȘI: Accident mortal pe autostrada Timișoara – Lugoj: un bărbat care mergea pe jos a fost izbit de un autotren. Șoferul a fugit și este căutat de poliție

„Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în prima jumătate din anul 2022 (+8,5 la sută în termeni anuali), menținându-se însă la cel mai redus nivel din regiune și, totodată, sub media Uniunii Europene (+10 la sută) și a celei aferente zonei euro (+9,3 la sută).

Totodată, pe parcursul ultimilor 10 ani, dinamica prețurilor proprietăților rezidențiale din România a fost mai redusă comparativ cu cea a prețurilor din regiune ”, se arată în raport.

„Cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe fără finanțare de la bănci.

În contrast, în județe precum Giurgiu, indicatorul nu depășește valoarea de șase ani. În plan internațional, principalele centre urbane din România se situează sub valorile indicatorului calculat pentru capitalele țărilor vecine.

Astfel, pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproape 18 ani în Praga, în jur de 15 ani în Budapesta și în Varșovia și aproximativ 12 ani în Viena”.

grafic bnr 2023


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *