
De Bobotează, credincioșii bănățeni au umplut bisericile.
Credincioșii ortodocși din întreg Banatul au umplut astăzi până la refuz bisericile din Timișoara, prăznuind după datină marea sărbătoare a Botezului Domnului Iisus Hristos.
Bobotează fără ger
A fost o Bobotează fără ger, iar mirenii, respectând normele impuse de pandemie, s-au grăbit, de dimineaţă, la Sfânta Liturghie, şi au stat răbdători la coadă pentru a lua Aghiasmă Mare, apa sfinţită în această zi însemnată, o apă căreia pe drept i se atribuie virtuţi tămăduitoare.
ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a slujit de sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos la Catedrala „Sfinţii Trei Ierarhi” din orașul de pe Bega.
Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie şi Slujba Aghiasmei celei Mari, iar după Sfinţirea Mare a Apei, a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la ieşirea din sfântul lăcaş, unde i-a binecuvântat pe toţi cei aflaţi pe treptele bisericii.
CITEȘTE ȘI: 8 noi centre de evaluare Covid în mai multe localități din Timiș
„Astăzi mântuitorul Iisus Hristos este arătat în chip deosebit lumii de pustnicul de pe malul Iordanului, Sfântul Prororc Ioan Botezătorul, cât și de Tatăl și de Duhul Sfânt.
De acum, nimeni să nu se îndoiască, întrucât Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu care a venit în lume, S-a întrupat din Fecioara Maria și S-a jertfit pentru noi și pentru a noastră mântuire.
Astăzi vedem cerurile deschise și, pentru o clipă un belșug de har se revărsă peste tot, sfințind pământul și apele. Apa sfințită pe care astăzi o primesc credincioșii spre binecuvântare și sfințire conține o picătură din Iordanul harului lui Dumnezeu și de aceea, îi îndemn pe toți să guste din ea cu multă evlavie și să fie conștienți că duc în casele lor o picătură din harul iubirii lui Dumnezeu”, a transmis Chriarhul.
Slujba numită „Sfinţirea Mare a Apei” se săvârşeşte de două ori pe an. Ea este oficiată în ajunul Botezului Domnului, apa urmând să fie folosită de preoţii care umblă în această perioadă pe la casele credincioşilor, pentru ca, în chiar ziua praznicului, ritualul să se repete spre sfinţirea Apei Mari pe care creştinii ortodocşi o duc acasă, pentru nevoile de peste an.
În cadrul acestei slujbe speciale, asupra apei se face o dublă invocare a Duhului Sfânt, ceea ce dă Aghiasmei Mari virtuţi deosebite faţă de acelea pe care le are apa sfinţită obişnuită.
Aghiasma Mare se păstrează în Sfântul Altar, preoţii urmând s-o folosească la multe rugăciuni de peste an: la slujba Botezului, la sfinţirea bisericilor, a antimiselor şi a Sfântului şi Marelui Mir.
Cu ea se stropesc obiectele liturgice şi icoanele ce urmează a fi sfinţite, dar şi enoriaşii cărora li se citesc rugăciunile de dezlegare şi molitfele.
De Bobotează, fiecare creștin este dator să ia acasă Aghiasma Mare
În ziua de Bobotează, fiecare creştin este dator să ia acasă Aghiasma Mare şi s-o păstreze într-un loc frumos, luminos şi curat.
Începând de la Botezul Domnului şi până în ziua de odovanie a praznicului (14 ianuarie), credincioşii pot bea în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, Aghiasma Mare.
Ulterior acestei date, apa sfinţită în 6 ianuarie se mai poate lua numai cu post şi cu spovedanie, cu binecuvântarea duhovnicului și mereu înainte de anafură.
In aceeasi Catedrala care in decembrie 1989 inchidea usile in nasul demonstrantilor din Piata Operei. Ca urmare au murit impuscati de bravii soldati ai Armatei Romane. Ce ticalosi !