De astăzi plătim cu 50 de bani mai mult pentru fiecare sticlă reutilizabilă de apă, suc sau bere! Cum recuperăm banii

De duminică, 31 martie, plătim mai mult pentru sticlele de bere, de suc sau de apă. Asta deoarece revine garanţia pe ambalajele reciclabile. Câte 50 de bani vom lăsa în plus în magazine pentru fiecare sticlă plină, dar ne vom recupera banii atunci când aducem înapoi recipientele goale.

Marile magazine sunt obligate să amenajeze spaţii speciale pentru ambalajele colectate de la clienţi, pentru a încuraja reciclarea. Doar că legea stârneşte deja mari confuzii scrie observator.tv.

De dimineaţă, fiecare sticlă reutilizabilă pe care o vom arunca la gunoi ne va costa 50 de bani. Putem economisi sume importante în timp, dacă strângem ambalajele şi le ducem înapoi de unde le-am cumpărat.

Ideea nu li se pare rea românilor cuprinşi de nostalgie, care-şi aduc aminte de vremurile în care stăteau la cozi la alimentară, cu sticle şi borcane în plasă. Pe de altă parte, vânzătorii sunt cuprinşi de confuzie.

” Am auzit şi eu de treaba asta cu reciclarea, dar nu ştiu dacă până la urmă intră şi când”, spune angajata unui magazin.

Unii nici măcar nu ştiu cât este garanţia sau ce ambalaje trebuie să primească.

Garanţia a fost stabilită prin lege la 50 de bani. Practic, dacă înainte plăteam 50 de lei pentru o navetă de 20 de sticle de bere, de duminică vom achita 60 de lei, incluzând garanţia. Dacă ducem înapoi sticlele goale, ne vom recupera cei 10 lei. În program intră toate ambalajele marcate cu semnul „reutilizabil”, de la borcane, până la sticlele de bere, de suc sau de apă, care se vor întoarce în fabrică.

Vă puteţi recupera garanţia de la acelaşi supermarket de unde aţi cumpărat sticlele, numai pe baza bonului fiscal. Fiecare magazin din România cu o suprafaţă mai mare de 400 de metri pătraţi trebuie să preia recipientele folosite de la clienţi, potrivit sitirpesurse.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

2 Comments
Cristina 7 noiembrie 2020
nu a facut nimeni nimic in acest sens. Pt ca nu e interesat nimeni, aici nefiind vorba de profit. Ce, vreti ca romanii sa se organizeze singuri??? Cand s-a mai intamplat asta? Ei vor sa li se spuna ce si cand sa faca, cu asta sunt obisnuiti, nu conteaza daca are sens sau ba. aaa... ca se aduce vorba, nu-i destul.
stefu 2 aprilie 2019
Minunat articol, de ce continuați să scrieți anomalii ? Cum adică, pe de o parte se afirmă că ” ne vom recupera banii atunci când aducem înapoi recipientele goale.” dar mai la urmă :” Fiecare magazin din România cu o suprafaţă mai mare de 400 de metri pătraţi trebuie să preia recipientele folosite de la clienţi”, deci trebuie să măsor suprafața magazinului înainte de a cumpăra acolo ceva la sticlă, dacă vreau să primesc înapoi garanția ???